Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va commemorar-se el Dia Mundial contra el Càncer i la gran majoria de mitjans van incloure alguna peça o reportatge en relació amb aquesta malaltia. Molts, a més, ho van enfocar a explicar els últims avenços en la investigació mèdica.

Aquest va ser el cas de TV3 amb una notícia sobre una nova tècnica contra el càncer de mama desenvolupada per l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital de Bellvitge; La Vanguardia amb un projecte de marcadors moleculars contra la leucèmia limfàtica crònica de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València; Levante amb un “homenatge a científics, metges, voluntaris”; Cadena Ser i la investigació contra el càncer infantil de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu, o Antena 3 i el descobriment d’uns gens capaços de suprimir el càncer colorrectal pel Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universitat de Navarra.

Totes aquestes notícies tenen en comú, però, no fer ni una sola menció a la situació de precarietat laboral que pateix el col·lectiu d’investigadors i que segons molts experts amenaça la continuïtat d’avenços mèdics com els explicats.

La precarietat d’aquest col·lectiu –que encadena “beques d’estudi” i contractes per projecte que molt rarament superen l’any- no és nova. Fins i tot s’ha organitzat en una federació a nivell estatal que ha protagonitzat diferents iniciatives i mobilitzacions per denunciar una situació laboral que, en molts casos, els empeny a l’emigració o a l’abandonament de la ciència. En alguns casos, les denúncies de precarietat han estat en algunes de les institucions que ahir van rebre cobertura mediàtica. En altres casos ha calgut recórrer al micromecenatge per poder contractar els investigadors imprescindibles.

És cert que la retallada en fons d’investigació i la pèrdua de científics altament formats va rebre una cobertura mediàtica ressenyable, però l’interès informatiu pel tema ha decaigut en els últims dos anys i no s’està fent un seguiment sobre la situació del col·lectiu.

Potser el Dia Mundial contra el Càncer hagués estat una bona ocasió per recordar com aquestes avenços que els mitjans mostren amb orgull podrien ser els darrers desenvolupats al país.