Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Grans titulars, coses molt novedoses, no n’hem vist més enllà d’ampliacions que ja havíem vist en sessions de control” explica la cap de política de TV3, Montse Tió, en una anàlisi de la compareixença del President de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió d’investigació sobre frau i corrupció del Parlament, un cop acabada la llarga peça –més de cinc minuts- que el Telenotícies Vespre d’ahir va dedicar als fets.

No es pot dir que la televisió pública catalana passés per alt el tema –primera notícia de l’informatiu- i cal recordar la dificultat de resumir més de cinc hores de debat dens, i a vegades tens, en cinc minuts, però és evident que el reconeixement de Mas del fet que el seu pare va tenir un compte corrent amagat a Liechtenstein del qual ell mateix n’era beneficiari va ser una de les grans novetats del dia d’ahir sobre la que TV3 va decidir passar de puntetes.

En presentar la notícia, Toni Cruanyes, assegura que “Mas ha donat detalls poc freqüents i que no li havien demanat, per exemple, sobre l’herència del seu pare i el testament dels seus fills”.

Però en els talls de les compareixences només es pot veure al portaveu del PSC, Miquel Iceta, preguntant sobre quan Mas va saber que hi havia un compte corrent a Liechtenstein del que va arribar a ser-ne beneficiari. Qüestió que queda sense resposta, ja que en els dos talls seleccionats per TV3 només surt Mas repetint que ni ell ni la seva dona han tingut diners fora de Catalunya –el que ja havia dit i a més no se li preguntava- i que ni ell ni els seus “germans vius” van rebre ni un euro d’aquella herència, el que és molt diferent del fet de ser-ne beneficiari.

Però en realitat, durant la compareixença d’ahir, Mas sí que va explicar en quin moment va saber que el seu pare tenia diners en un paradís fiscal i que va ser abans de ser conseller d’Economia. Tot i això, durant tot aquest temps –i tot i les seves responsabilitats- no va fer cap actuació per aconseguir la regularització d’aquests diners: “No en vaig voler saber res”. En paraules del periodista Roger Palà: “la tàctica de l’estruç: si no ho veig, és que no existeix. (…) No és una actitud gaire exemplar.”

A més, Iceta no va ser l’únic a preguntar per aquesta qüestió, sinó que pràcticament tots els grups parlamentaris s’hi van referir. Per exemple, Joan Herrera, portaveu d’ICV, va demanar a Mas que, en un acte de transparència, fes públic el testament del seu pare, punt que va quedar sense resposta.

Ha calgut que el mateix President ho reconegués en una compareixença sense precedents en una comissió parlamentària perquè el compte d’Artur Mas Barnet hagi arribat al Telenotícies, però per a la cap de Política de TV3, això no ha estat “molt novedós”.