Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Francisco Javier Romero, ‘Jimmy’, no va morir en el transcurs d’una baralla entre penyes ultres d’afeccionats al futbol, sinó en una emboscada d’un grup d’extrema dreta que va atacar-ne un altre d’antifeixista mentre els seus membres estaven esmorzant sense ser conscients que anaven a ser atacats i que únicament van defensar-se.

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat la policia després d’analitzar els diferents vídeos que ha aconseguit recopilar –alguns filmats per testimonis ocasionals que després els han lliurat- i que TVE va explicar fa cinc dies, després d’aconseguir alguns d’aquests vídeos en exclusiva.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però la nova versió no ha sortit d’alguns mitjans gallecs, mentre que la majoria de mitjans a la resta de l’Estat espanyol ni tan sols han informat de les noves revelacions.

A la retina majoritària queda la versió de la “baralla entre grups radicals” o de “venjança” que igualava assassins i víctima i que eliminava qualsevol referent a l’amenaça que suposa la violència feixista.

Només per posar uns exemples, El País va descriure els fets com una “baralla”, igual que El Periódico, El Mundo d’una macroquedada –amb el que es pressuposa que les víctimes acceptaven l’ús de la violència,- Antena 3 va centrar les sospites en “els violents que viatjaven a Madrid” i la mateixa RTVE va publicar un perfil de ‘Jimmy’ presentant-lo com un “radical i violent”.

La versió de l’emboscada planificada només va ser publicada de forma puntual en alguns mitjans i sempre destacant que era la versió dels Riazor Blues, la penya atacada i a la qual, no només se li va negar pràcticament la veu, sinó que en general se la va equipara als seus agressors. Una altra dada rellevant del cas, la presència d’un militar i d’un guàrdia civil entre els detinguts de la banda feixista, a penes va arribar a algun titular, quedant força diluïda.

Ara, un cop desmuntada completament aquesta versió, pràcticament cap mitjà ha rectificat. Entre els pocs que han publicat les noves dades, Las Provincias continua definint els fets com una “batussa” i El País, tot i el seu ampli reportatge, no esmenta la paraula “baralla”, però tampoc parla “d’emboscada” ni cap terme similar que permeti entendre que va passar.

Fins i tot la mateixa RTVE ha evitat fer cap tipus d’autocrítica sobre la seva primera cobertura.