Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una pintada a la universitat que ABC considera noticiable

L‘entrevista ahir a l’ABC a María de las Mercedes Pérez, una alcaldessa del PP madrileny que acusava Pablo Iglesias d’haver-la suspès per “portar perletes” i “vestir com una persona normal” va encendre les xarxes socials –una prova és que la notícia és la més llegida del dia a l’edició digital del diari- i molts tuitaires li van dedicar comentaris irònics o burlescs.

Aquest titular, però, no és una excepció a la capçalera de Vocento. Una recerca pel seu portal –en diferents seccions i canals- permet trobar desenes d’autèntiques perles –mai millor dit- de la titulació, des de notícies absurdes fins a connexions capcioses, passant per anècdotes convertides en notícia o falsedats ja demostrades. Fem un recull de les millors que hem trobat:

1. “Les mil i una pintades de la Facultat de Polítiques de la Universitat Complutense”. La fixació de la capçalera de Vocento per Podemos el porta fins i tot a analitzar les pintades de la facultat on donen classe alguns dels seus dirigents. Una notícia que no se sap exactament que pretén demostrar.

2. “Les veritats sobre la llegenda urbana que Walt Disney era andalús”. Potser existeix algun dubte sobre l’origen del creador de Mickey Mouse, però si al titular ja es presenta com una “llegenda urbana” potser no fa falta buscar-ne gaires veritats.

3. “Els retocs capil·lars més vistosos en el món del futbol”. La colonització de les notícies de xafarderies a les seccions esportives no és un fenomen nou. Amb aquesta, a més, ningú podrà acusar ABC de fixar-se només amb les operacions estètiques femenines.

4. “El «bigfoot» torna a «aparèixer» al parc de Yellowstone”. Aquesta notícia no sembla la més adequada per una secció de ciència, per molt que es posi el verb “aparèixer” entre cometes. En canvi, el “torna no en porta.

5. “Cirurgia per a remodelar els peus i no patir amb els tacons d’agulla”. Seria discutible considerar aquest fet com una notícia, però incloure-la a la secció “Salut” és fins i tot contradictori.

6 “¿Quant costa la bufanda de Varufakis?”. ABC va dedicar un dels seus redactors a la costosa investigació d’esbrinar el cost d’una bufanda de Burberry. Sort que la botiga virtual de la marca de roba oferia tota la informació. Una notícia, per cert, de la secció d’economia.

7. “«No hi ha més dones en càrrecs directius perquè algunes no volen»”. És cert que María Garaña, presidenta de Microsoft Ibérica va dir això, però també que “és cert que hi ha algunes empreses on no s’hi troba igualtat d’oportunitats”. La tria d’una afirmació o l’altra depenia del diari.

8. “Els grans mestres [taurins] emeten coherència lumínica positiva”. Un error a l’enllaç impedeix saber que és exactament la “coherència lumínica positiva”, però segur que justificava una notícia?

9. “¿Quines sèries veuen els xinesos a la intimitat del seu «Tot a cent»?”. Un reportatge sobre la ficció xinesa pot ser molt interessant, però calia reduir els xinesos a l’estereotip d’amos de “Tot a cent”?

10. “El fill d’un regidor de CiU es disfressa del guàrdia urbà que va quedar tetraplègic”. En realitat, el noi –i uns amics més- van lluir una disfressa que demanava saber la veritat del cas “4F”, popularitzat pel documental Ciutat Morta. La interpretació retorçada és obra del diari.

11. “¿Una mesquita a la Monumental de Barcelona?”. Aquesta notícia –amb el seu titular- no tindrien cap problema, si no fos perquè és una faula que fa anys que circula i que ha estat desmentida de forma reiterada.

12. “L’esquerra [valenciana] opta per pactar amb ERC abans que defensar les senyes valencianes”. En realitat el titular es refereix a dos fets diferents. Un les converses de Compromís amb ERPV i l’altre la negativa de l’oposició a donar suport a la proposta de llei del PP que marca quines són, i quines no, les senyes d’identitat valencianes i a la que també s’hi oposa l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

13. “«¡Que no li permetin portar bafles o que els escorcollin a la sortida!»”. La peculiar “notícia” es refereix a la propera visita del cantant Fermín Muguruza a Arnaldo Otegi, empresonat a Logronyo. El titular fa referència al concert del cantautor Imanol a la presó de Martutene el 1985 –“l’última vegada que un músic abertzale va visitar una presó”, segons destaca el diari,- moment en què van fugar-se dos presos d’ETA amagats en els bafles. La millor part és que el titular està entre cometes com si es tractés d’una cita, però a la notícia ningú diu aquesta frase.

14. “Com evitar que el tu fill sigui un delinqüent a la Xarxa”. Sort en tenim que l’ABC ens alerti de dues de les coses més perilloses de la nostra societat: Internet i els nostres fills.

15. Tota la secció de “Defensa”. ABC té una secció específica a defensa dedicada, majoritàriament, a història militar espanyola. Avui mateix s’hi poden llegir titulars com “«Jo sol» Gálvez: la gosadia contra l’anglès a la decisiva batalla de Pensacola (EUA)”; “Quan Tenerife «va arrancar» el braç a l’almirall Nelson” [inclosa menció a la “Pèrfida Albió”]; “Així recorda l’Exèrcit de l’Aire a l’Imperi espanyol en tots els seus avions”; “Duc d’Alba: fins a l’última gota de sang dedicada a Espanya”; “Luis de Requesens, el general català que va donar la seva vida per l’Imperi espanyol”, o “Així van aconseguir Cortés i 400 espanyols esfondrar el gegantí Imperi asteca”.