Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Arcadi Espada ha obtingut una filtració del sumari de la Fórmula 1 de València on s’investiga la gestió l’expresident Francisco Camps d’aquest esdeveniment. La filtració –d’origen fàcilment deduïble- és que la fiscalia anticorrupció va traduir de forma desastrosa el testimoni del magnat de les curses de cotxes, Bernie Ecclestone.

El document, que el mateix Espada difon a través del seu blog, assegura que demostra la innocència de Camps, segons ell víctima d’una terrible conspiració de jutges, fiscals, policies, mitjans de comunicació i, fins i tot, el mateix PP. I també per atacar al fiscal anticorrupció, Vicent Torres, a qui acusa de “manipular”. En canvi, la manca de mitjans de la fiscalia valenciana anticorrupció, que el mateix Torres ha denunciat sovint, no és contemplada com a possibilitat en aquesta tesi.

El problema de la tesi d’Espada és que no se la creuen ni tan sols en El Mundo. Al diari, el corresponsal de tribunals publica una anàlisi on tira per terra l’argument que el testimoni d’Ecclestone –traducció inclosa- és determinant en un sumari de cinc volums molt ben construït i alerta que els recursos dels acusats tracten d’aconseguir la nul·litat de la prova per qüestions de forma, però no de fons.

Una altra periodista de tribunals de la redacció valenciana de El Mundo va encara més lluny i titlla l’assumpte d’un intent de Camps de desacreditar Vicent Torres indirectament –el recurs el presenta l’advocat de Jorge Martínez ‘Aspar’ i no de l’expresident,- però porta “el seu segell indiscutible i com sempre tira a matar contra qui considera culpable del seu nou calvari judicial”. La columna no esmenta el braç mediàtic de l’estratègia de descrèdit, però algú va filtrar els documents del sumari a Espada.

Qui sí ha “comprat” la tesi d’Espada és Las Provincias, que la fa seva en un article amb de títol “La declaració d’Ecclestone revela que ell va aportar el contracte de la F-1”; i el subtítol “El fiscal va assegurar que el magnat havia atribuït a l’expresident Camps la iniciativa del document que va permetre posar en marxa el Gran Premi”.

Com a detall curiós, Arcadi Espada va queixar-se -“suaument”- des del seu blog que Las Provincias no li atribuís “l’exclusiva” i, també, que El Mundo es negués a seguir-li el corrent en la seva tesi.

Arcadi Espada defensor de Camps

El convenciment d’Espada per la innocència de Camps no és nova. Ja durant el judici dels vestits va publicar nombroses columnes defensant-ne l’honorabilitat, inclòs un document amb “els 40 motius per a la lliure absolució”.

Poc després d’aquell judici, Espada va ser contractat com a “professor expert” per la Universitat Internacional de València (VIU, en les sigles angleses tal com és coneguda), un intent de crear una universitat virtual de referència que, com tants d’altres projectes espectaculars de l’era Camps, va acabar en fracàs i comprat i desmantellat pel Grupo Planeta, el 2014.