Mirant a la BBC

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Tantes vegades, pensant en l’esdevenir dels nostres estimats mitjans públics, hem sentit en discussions periodístiques allò de “per mi, un referent interessant és la BBC”. Així es mostra una voluntat compartida per trobar uns referents “plurals, independents i ben gestionats” on agafar-nos. Discussions de bar i proclames des de l’estrat. Però, ai las la BBC!

Els últims temps han estat convulsos a la corporació pública britànica amb problemes i escàndols en diferents fronts. La BBC ha quedat tocada i el pla de retallades pressupostàries que aplica no ajuda a la imatge que projecta cap endins ni cap enfora. Aquests dies ha estat el canal BBC3, especialitzat en sèries i continguts musicals i destinat principalment a un públic jove, qui ha marcat part de l’opinió pública. En la línia d’ajustos econòmics, la BBC vol convertir el BBC Three en un canal exclusivament online. És a dir, que desaparegui de la pantalla convencional per poder ser consumit únicament per internet. Una idea boja? Un certificat de defunció?

El gran argument per enviar la BBC3 a una vida online, és que el seu públic és el que té més capacitat d’adaptació a un nou canal per internet. Això ho veurem. El que és evident és que aquest mateix públic no ha encaixat amb resignació aquesta decisió anunciada un any enrere i que s’ha d’executar aquest 2015. S’acaba de tancar una campanya de recollida de firmes prou exitosa que ha aconseguit 270.000 suports, un rebombori mediàtic considerable i fins i tot una oferta econòmica per part d’un grup de productores.

Justament, el procés que viu “l’envejable” BBC manté certs paral·lelismes amb el que passa a casa nostra. Fa temps ja que iCatFM va passar a ser iCat.cat i les discussions sobre el panorama que ha de deixar la guerra dels múltiplex han permès un ventall ampli d’especulacions i possibilitats. Per ara, almenys és pertinent tenir clar que en això dels mitjans públics “quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança”. Allà, al 2010, una campanya de suport similar a la del canal BBC Three va frenar el tancament de Radio 6 per baixa audiència. Ara només emet en digital però a la darrera onada ha aconseguit 2 milions d’oients. Expliquen des de Londres que els defensors de la BBC3 no perden l’esperança. Queda dit.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.