Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Fàbrica infernal” i “ecocidi”. Així ha titulat Le Monde una sèrie de reportatges de gran format –amb una presentació innovadora al web– sobre la fabricació incontrolada de pesticides i el seu tràfic internacional. Una sèrie de delictes amb greus conseqüències per al medi ambient, l’economia rural i la salut de les persones però sense que tot això provoqui una reacció massa contundent de les institucions… ni els mitjans de comunicació.

El reportatge d’investigació de Le Monde inclou un viatge d’anada i tornada des dels camps francesos passant per Xina, Ucraïna i Catalunya. Així, el país asiàtic seria el centre de producció de tota aquesta sèrie de productes químics sense control de qualitat ni estudis sobre les seves conseqüències ambientals o sanitàries. El port est europeu d’Odessa seria el punt clau per a la seva arribada i distribució per Europa, però el penúltim escalafó de la trama, els encarregats de la “venda al detall” seria –sempre segons Le Monde– una empresa de Figueres, M. Cazorla SL. La seva situació estratègica, prop de la frontera de l’Estat francès, i la laxitud més gran de la legislació i autoritats duaneres espanyoles permet a aquesta empresa vendre sense cap problema els fitosanitaris prohibits uns quilòmetres més al nord. “Els ‘petits agricultors’ [francesos] encara proporcionen la major part dels ingressos dels distribuïdors espanyols. La seva desfilada és constant a la petita ciutat de Figueres” per, després, creuar altre cop la frontera sense entrebancs aparents.

El diari també assegura que Cazorla es troba “en el punt de mira de la justícia i gendarmeria francesa” i també que “podria distribuir productes per a la llar prohibits a Europa”. Però també que per molt que el seu nom circuli entre les autoritats que controlen els atemptats contra el medi ambient i la salut pública (OCLAESP) i també les de control veterinari i fitosanitari (BNEVP), ara per ara, “el negoci continua”.

Tot i això, la tasca d’investigació de Le Monde no ha tingut cap ressò a Catalunya. Ni mediàtic –no s’hi ha trobat cap referència- ni, aparentment, polític o judicial.

Actualització: Davant les preguntes d’alguns lectors, adjuntem el reportatge original de Le Monde en PDF.

SKM_C454e15022512050

SKM_C454e15022512060

SKM_C454e15022512061