La Razón, periodisme o propaganda?

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ja fa dies que el Carnaval ha quedat enrere, tot i que a vegades, a jutjar pels titulars d’algun mitjà espanyol, no ho sembli. No parlo del ball de disfresses en que s’ha instal·lat el món de la política a poques setmanes de les eleccions andaluses i de les municipals i autonòmiques que venen darrere, no. El cas que m’ocupa avui és el de la polèmica alimentada, sobretot, des del “pamflet-diari” La Razón a l’entorn del Carnaval de Solsona i un cartell atribuït als organitzadors de la rua, en que es feia una crida a “matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar”. La Razón, no prou satisfeta amb la criminalització de la parodia d’una de les comparses que simulava un enfrontament entre militars espanyols i un rei Carnestoltes independentista, va trobar en aquest cartell, la seva mina particular per seguir explotant el tema. Articles i opinions dels col·laboradors i fins i tot a portada. En la seva croada contra el Carnaval solsoní, van comptar amb el suport incondicional de Societat Civil Catalana i el sindicat ultra Manos Limpias, els uns posant el crit al cel i els altres denunciant, tots plegats sempre tan ben disposats a entrebancar el procés sobiranista català, com sigui.  I és que La Razón s’entossudeix, un cop i un altre, a trobar la relació entre fets més o menys encertats o discutibles si voleu, com la trabucada de Cardedeu, i una suposada actitud violenta del sobiranisme català. En aquella ocasió, el diari que dirigeix Paco Marhuenda va dedicar tres quarts de portada al tema, amb un titular impagable: “Los independentistas “ejecutan” al PP.

El més fotut d’aquests casos és que, actes festius com una trabucada o un carnaval, acaben en denúncies i en una multa de 25.000 euros, imposada de la subdelegació del govern en el primer cas, o en l’obertura d’una investigació per part de la fiscalia de Lleida, per delicte d’incitació a l’odi, en el cas de Solsona.

Però en aquesta ocasió a La Razón li ha sortit el tret per la culata, mai més ben dit, perquè l’esmentat cartell, atribuït al carnaval solsoní, ha resultat ser un muntatge destinat a alimentar la teoria d’un inexistent independentisme violent. Amb una autoria encara per determinar, d’entrada han aparegut alguns noms, ben allunyats de Solsona i de l’independentisme català com els autors del cartell i tot apunta a un fotomuntatge fet per Daniel Caverd, membre amb Societat Civil Catalana (SCC), com ell mateix hauria reconegut en una conversa de WhatsApp que investiguen els Mossos d’Esquadra.

L’embolica que fa fort els ha sortit malament, aquest cop, però tot i així, a les hemeroteques el que hi trobarem, per sempre més, serà als Trabucaires de Cardedeu “afusellant” un regidor del PP i els organitzadors del Carnaval de Solsona convidant a “matar espanyols”. Aquest és el “periodisme” pamfletari i incendiari que gasten La Razon, Libertad Digital i els mitjans del Grupo Intereconomia, incapaços de rectificar quan la jutgessa que duia el cas de Cardedeu, va decidir arxivar la causa en no veure-hi cap indici d’intimidació, d’assetjament ni d’amenaces, ni quan es descobreix que darrere el cartell no hi havia qui volien que hi hagués sinó, qui no s’esperaven. Ni una paraula, cap disculpa. I ningú demanant responsabilitats per tanta infàmia. No n’hi ha prou amb saber del peu que calcen, ni l’escàs seguiment que tenen aquests mitjans, trobo a faltar més denúncia professional contra aquest tipus de pràctiques que atempten contra el codi deontològic i trobo que el Col.legi de Periodistes i el Consell de la Informació de Catalunya o la Federación de Asociaciones de Periodistas de España, haurien de dir-hi alguna cosa, si els sembla, es clar, que d’això que fa La Razón, se’n ha de seguir dient periodisme.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.