Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els mitjans s’espolsen la seva quota de responsabilitat en el cas de l’entrenador de dofins suposadament suïcidat a Mallorca

El possible suïcidi de José Luis Barbero, l’entrenador de dofins de Marineland Mallorca, el cadàver del qual va trobar-se en un aparcament de l’aeroport de Palma després de dies d’intensa recerca ha posat en el punt de mira la capacitat de pressió que poden exercir les xarxes socials.

Segons recullen les cròniques, Barbero va ser acusat de maltractar els dofins que entrenava en un vídeo penjat a You Tube realitzat de forma anònima i difós per la Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Segons expliquen diaris com La Vanguardia, El Mundo o Las Provincias aquest vídeo estava “toscament manipulat”, barrejant imatges i so artificialment i fins i tot augmentant la velocitat de la imatge per donar la sensació que es colpejava els dofins.

Els tres diaris han reproduït la versió de Marineland on s’acusa la “campanya orquestrada” per destruir la imatge de Barbero i han acusat la impunitat de les xarxes socials, així com la irresponsabilitat de FAADA per difondre un vídeo rebut “de forma anònima” sense contrastar-ne la veracitat.

Però dels tres exemples citats, qui ha anat més lluny ha estat Las Provincias, que ahir publicava un llarg reportatge –destacat en portada i reproduït a tots els diaris del Grupo Vocento- titulat “Un entrenador de dofins mort pels atacs que va rebre a les xarxes socials?”. Al text s’explica que “per les xarxes socials volava un vídeo amb unes imatges borroses i possiblement manipulades”; que FAADA “no va comprovar l’autenticitat del vídeo”, i que “les xarxes i els qui enviaren el contingut no van parar-se a pensar si era veritat, si estaven destrossant la vida d’un home i on podia anar a parar la cosa”. Finalment el reportatge alerta de la gravetat dels linxaments a Twitter i de la possibilitat que aquest “t’arruïni la vida”.

Las Provincias, però, oblida recordar que ells també van penjar el vídeo. Tampoc en van comprovar l’autenticitat, no el van contextualitzar ni van adonar-se –pel que sembla- de la “tosca manipulació”. De fet, les imatges encara poden veure’s al web de diverses capçaleres del Grupo Vocento, on només s’alerta que la font és SOSDelfines. Però a més, Las Provincias no va limitar-se a incrustar al seu web el vídeo de You Tube, sinó que va penjar-ne una còpia pròpia, se suposa que per aprofitar la publicitat que aquest pogués generar.

Quan els lectors hi han deixat comentaris –no és el cas de Las Provincias- s’hi poden llegir perles com “a la presó José luís Barbero Hernández, el calb del vídeo”; “A veure si es mengen un d’aquests fillsputes”, o “Quin H.P, haurien de treure’ls les llicències a Marineland i prohibir que els que apareixen en aquestes imatges puguin tornar a exercir com entrenadors de res”. I això que es tracta de fòrums presumptament moderats.

Pot resultar important analitzar els perills del ciberassetjament i el paper que hi juguen les xarxes socials, que a més no compten amb sistemes d’edició per evitar manipulacions. Però mentre els diaris reprodueixin continguts sense contrastar per augmentar visites tindran poca credibilitat en les seves crítiques. I, encara més, si l’exercici evita qualsevol sospita d’autocrítica.

I per cert, avui Las Provincias publica un vídeo d’un entrenador de futbol infantil rus -segons explica- donant un violent cop de peu a un dels jugadors. L’única font és “You Tube” i la descripció que n’ha fet l’usuari. No hi ha contrast ni control d’autenticitat i els comentaris inclouen amenaces a l’entrenador.