Rèquiem pels blocs electorals?

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després d’anys, lustres i dècades de queixa –una autèntica eternitat-, sembla que finalment els blocs electorals podrien tenir els dies comptats. Ovació! Potser al final resultarà que les energies invertides en picar ferro fred no hauran caigut en un sac foradat. Si més no, això és el que podem deduir de l’última decisió de la Junta Electoral Central que, en plena campanya electoral andalusa, ha considerat que hi ha “dades objectives” perquè UPyD i Podem hagin de tenir el seguiment informatiu dels mitjans públics, encara que no tinguin ni un sol diputat al parlament andalús.

En l’argumentació, la Junta Electoral Central afirma que, encara que Podem i UPyD no tinguin cap diputat andalús, sí que han estat votats pels andalusos a les últimes eleccions europees o a les generals espanyoles anteriors. I, per tant, mereixen espais informatius com la resta de partits, superant així el debat sobre els blocs electorals.

De moment, però, només és una resolució reactiva, és a dir, fruit dels recursos interposats per Podem i UPyD, perquè Ciutadans compleix els mateixos requisits, però com que no havia recorregut, no té resolució favorable. Encara estem, doncs, en fase reactiva més que proactiva. Però s’ha creat un precedent. Hi haurà jurisprudència i es podrà extrapolar a qualsevol elecció.

I si això ho afegim als debats parlamentaris de la Llei Electoral Catalana, encara trobem més raons per a l’optimisme, perquè els debats estan, en aquest moment, consensuant que ja ha arribat l’hora d’obviar els criteris de proporcionalitat informativa durant les campanyes electorals. Sembla ser que el text de la nova llei ja no farà referència a la proporcionalitat de la representació parlamentària i que, per tant, la informació electoral es podrà regir per criteris purament periodístics.

Són petites batalles guanyades dins d’una gran i llarga guerra que encara no ha acabat. I, de fet, l’antic règim encara trigarà a desaparèixer, tal com es va comprovar al debat electoral andalús fet per TVE abans d’ahir, on només s’hi van convidar els partits amb diputats andalusos, el PP, el PSOE i EU. Però, sigui com sigui, mai com ara hi havia hagut tants motius per preguntar-nos –amb veu alta i un gran somriure- si potser ja ha arribat l’hora de cantar les absoltes als blocs electorals. Comencem a cantar, doncs!

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.