Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir, mentre pràcticament tot l’staff mediàtic català mirava cap a Andalusia, Catalunya Nord celebrava les seves eleccions departamentals –equiparables a les autonòmiques de l’Estat espanyol- sense despertar massa interès.

Sense negar la rellevància dels resultats andalusos, la comparació d’ambdues cobertures és una mostra de fins a quin punt la Catalunya Nord està fora del mapa informatiu de la Catalunya Sud. Ni tan sols la victòria de l’ultradretà Front Nacional a set dels 17 cantons –que a més podrà concórrer a la segona volta a 16 d’aquests- va fer modificar les agendes mediàtiques.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Avui, cap portada de Barcelona incloïa ni una sola menció als comicis nord-catalans, però a més, en la majoria dels casos la cobertura electoral s’ha fet en clau estatal francesa, emprant les corresponsalies a París –en els mitjans que en tenen- i ubicant la notícia a la secció internacional. És el cas, per exemple, de TV3, que no inclou cap referència a les comarques septentrionals catalanes i enfoca tota la informació a les reaccions de París. Justament el contrari del que la CCMA va prometre quan va tancar la delegació nord-catalana enmig de protestes, ara fa dos anys.

També han seguit aquesta línia mitjans com La Vanguardia o El Periódico. L’Ara va limitar-se a publicar aquest breu –situat també a la secció internacional- abans de saber els resultats sense actualitzar-ho després, quan l’únic article publicat és d’àmbit estatal.

Les excepcions provenen de Vilaweb –amb un article en portada just a sota dels resultats andalusos,- El Punt Avui, amb una anàlisi específica a la secció política,- Ràdio Terra, que va fer un seguiment del recompte en directe i avui manté un reportatge especial en portada i L’Accent, que també manté el tema com a primer de la portada.

Ja fa un any, durant les eleccions municipals, els mitjans catalans van tenir el mateix oblit, i pràcticament se’ls planta un alcalde d’extrema dreta a Perpinyà sense que prèviament n’haguessin informat.