Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Què té TVE amb José Luis Moreno? El famós productor i còmic madrileny acostuma a aconseguir suculents contractes de la televisió pública espanyola. És igual que els índexs d’audiència siguin irrisoris, que les males crítiques s’acumulin, que copiï la gala que ell mateix havia produït per Telecinco uns dies abans o fins i tot que tingui deutes pendents amb proveïdors, treballadors i hisenda –motiu pel qual no podria aconseguir contractes públics,- RTVE sempre torna a confiar amb Moreno. Va passar amb Sábado sensacional –emès a l’agost amb un resultat desastrós,- va repetir-se amb Reyes y estrellas –durant la nit de Reis- i ara hi ha tornat amb Alfombra Roja. Quants cops és capaç d’ensopegar RTVE amb la mateixa pedra?

Per ara el seu president, José Antonio Sánchez, haurà de donar explicacions al Senat, però no està clar que serveix per a gaire. José Ramón Díez, quan va arribar a la direcció de la cadena ja va avisar que no es repetirien casos com el de Sábado sensacional. I en van tres.

La resposta, als jutjats

Pero José Luis Moreno ha demostrat que l’afecten les crítiques i hi reacciona. En concret interposant una denúncia penal contra un digital de crítica televisiva.

Per un article on s’explica més detalladament la informació de l’inici d’aquest article i una columna d’opinió, el productor ha demandat Bluper, un digital especialitzat en crítica televisiva fundat el novembre passat. Moreno demana als editors de Bluper 332.000 euros per danys i perjudicis pel que considera que són injúries i calúmnies.

Des de Bluper han decidit defensar-se tractant de difondre el seu cas. Ahir van aconseguir ser tendència dominant a Twitter per unes hores amb l’etiqueta #TodosConBluper i han iniciat una campanya de recollida de signatures en línia que en el moment de tancar aquesta edició ja havia superat les 9.000 adhesions.

També RTVV

Però des de Mèdia.cat volem recordar un cas de favoritisme cap a les produccions de Moreno que va passar per alt en el recull de Bluper i decidim recuperar ara en solidaritat amb el digital.

I és que la capacitat de l’excòmic per aconseguir contractes públics no es limitava a RTVE. La televisió pública valenciana també va contractar dos programes seus per un cost de més de dos milions d’euros.

Segons el sindicat CGT –qui ha portat el cas a la fiscalia- aquests van ser contractats sense cap mena d’informe que els avalués econòmicament i entén que “van pagar-se a un cost elevadíssim” i que “s’hauria pogut incórrer en un tracte de favor cap a la productora”. De fet, un dels programes va pagar-se per partida doble, ja que prèviament la FORTA n’havia comprat cobrat els drets d’emissió, pel que Canal 9 ja en tenia accés. L’altre havia estat venut anteriorment a la televisió de Castella la Manxa sense que això suposés cap rebaixa per RTVV.

A diferència de molts treballadors i proveïdors de RTVV, Moreno sí va cobrar pels seus programes gràcies a què aquests van ser inclosos en el pla de proveïdors impulsat des de Madrid, fet que va provocar l’informe en contra de la Sindicatura de Comptes, que entenia que no es complien els requisits per acollir-se a aquell mecanisme.