Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Grup de Periodistes Ramons Barnils (GPRB) –editor de Mèdia.cat- ha renovat el seu posicionament contra els anomenats “blocs electorals” que imposen un temps i un ordre a la informació sobre els partits durant la campanya electoral en funció del seu resultat als anteriors comicis, obviant els criteris periodístics.

Des del Grup Barnils es recorda que, després d’anys de denúncies d’associacions professionals i ciutadanes, s’ha obert una via que permeti eludir la restrictiva interpretació de la legislació electoral que fins ara havien imposat les diferents juntes electorals per pressió dels partits polítics majoritaris.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Una d’aquestes, i de cara a les eleccions municipals de maig, són els acords per unanimitat als plens municipals per tal d’evitar “l’estat d’excepció laboral”, tal com es descriu des del GPRB els blocs electorals.

En aquesta línia s’ha treballat històricament a Molins de Rei, on fonts de la ràdio municipal expliquen a Mèdia.cat que mai els han imposat els blocs electorals en època electoral. A més, abans d’aquesta campanya, totes les forces polítiques van acordar repartir-se de forma igualitària l’espai de publicitat electoral i van reforçar la llibertat informativa dels mitjans públics locals. En el cas d’Olesa de Montserrat va aprovar-se una moció renunciant a imposar els blocs electorals als mitjans públics amb 6 dels set vots a favor. Rubí ha encetat un debat sobre aquest tema amb participació dels grups sense representació. Altres municipis han engegat processos semblants.

Una mostra que també des del món polític comença a moure’s l’oposició als blocs electorals just en un moment en què al Parlament han començat les negociacions per aprovar la Llei Electoral Catalana (LEC). Precisament la inclusió dels blocs a la llei i la seva extensió als mitjans audiovisuals privats és un dels punts de debat.

Des del Grup Barnils recorden que “el consens professional contra els blocs és clar i ha estat constant al llarg del temps” i enumeren algunes de les entitats que s’hi han posicionat, com ara el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), la Federació estatal de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) o l’associació Comunicació Pública.

Fe d’errades: En una primera versió de l’article s’assegurava que el ple municipal de Molins de Rei havia aprovat eliminar els blocs electorals, el que no és correcte, ja que de fet mai n’havia imposat.