Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El vídeo on cinc bombers explicaven les conseqüències dels talls de llum en els incendis a les llars –amb famílies connectant-se de forma insegura a la xarxa o cremant fustes per escalfar-se- i les seves conseqüències en forma de morts i ferits greus va tenir un gran ressò, no només a les xarxes –va ser tendència dominant a Twitter durant bona part del dia- sinó també a molts mitjans tradicionals, que el van ressenyar i, en alguns casos també enllaçar.

Aquest document, produït per la campanya que promou una ILP pel dret a l’habitatge i contra la pobresa energètica –i per tant un material propagandístic i no periodístic, cal recordar-ho- recull testimonis molt durs dels bombers on expliquen en quina situació es troben la majoria d’habitatges on es produeixen incendis. Un primer punt a tenir en compte és que sigui un moviment social i no un mitjà de comunicació el primer a recórrer a aquest enfocament i aquestes fonts per explicar una de les conseqüències dels talls de subministrament.

Però tot i això, els reportatges i debats als mitjans catalans sobre aquesta qüestió han anat creixent en els últims mesos i ara per ara no pot definir-se com un “tema silenciat”. Encara que el gruix de la cobertura mediàtica s’ha centrat en la batalla política entre els governs espanyol i català, desencadenada per la decisió de Madrid de recórrer al Tribunal Constitucional el decret de la Generalitat per fer front al problema, també és fàcil trobar bons reportatges en profunditat explicant la problemàtica.

Sense ànims de ser exhaustius, la mateixa TV3 li va dedicar un reportatge al juliol i més tard un monogràfic al PuntCat, un dels seus programes estrella d’actualitat. TVE Catalunya va entrevistar en profunditat Joan Mundó, portaveu d’una de les plataformes que més treballa amb els afectats. L‘Ara va donar veu a les entitats socials que criticaven les insuficiències del decret governamental. I també molts mitjans locals han abordat la qüestió.

En canvi, però, hi ha uns actors importants en la problemàtica que acostumen a passar desapercebuts: Les grans empreses energètiques. Quina responsabilitat i quines possibilitats d’acció tenen a l’hora de fer front a aquest drama? Quina relació hi ha entre pobresa energètica i les altes factures per aquests serveis a l’Estat espanyol? I amb els beneficis d’aquestes empreses? Són preguntes que no surten en els reportatges o ho fan només de passada.

Només alguns mitjans alternatius com Crític o Directa han posat sobre la taula aquests vincles, relacionant la greu situació de moltes famílies amb els enormes beneficis empresarials ja des dels mateixos titulars.

Salvados, de La Sexta, ha estat un dels pocs programes en un mitjà massiu que ha fet un reportatge criticant directament el sistema energètic a l’Estat espanyol i aquest va ser un dels cops en els quals les pressions contra la cadena han estat més fortes. Altres cops, notícies rellevants sobre aquestes empreses han estat ignorades als mitjans.