Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La freqüència FM per on emetia la ràdio de música en català iCat torna a estar operativa. Però només de forma puntual quan el Barça juga a casa –i també de l’Espanyol- en els que s’hi pot sentir el programa La TdP, que inclou retransmissió del partit i el programa especial associat. Unes quatre hores en total.

La decisió de la CCMA de recuperar parcialment aquesta freqüència ve motivada per la queixa d’alguns socis invidents del Barça. Aquests estaven molestos perquè l’emissió de Catalunya Ràdio està endarrerida uns segons –per tal de sincronitzar-la amb la televisió- pel qual sentien cridar els gols al camp abans de sentir-ho per les seves emissores.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Per tal d’evitar aquesta molèstia, la CCMA va decidir emetre de forma exclusiva els partits per aquesta freqüència, que pot sentir-se a tota l’àrea de Barcelona.

El problema comença quan es recorda que la CCMA va decidir tancar les emissions en FM d’iCat amb l’argument econòmic, en un moment en què van aplicar-se dures retallades a la radiotelevisió pública catalana i que van comportar el tancament d’altres canals, com el 3xl. En aquest cas, però, l’únic estalvi era el lloguer de repetidors, ja que la programació continuava produint-se i emetent-se per internet.

El Comitè d’Empresa va posar en dubte l’estalvi real de la mesura –i més quan la CCMA va tornar a contractar Abertis per emetre un xiulet per evitar que la freqüència fos ocupada per tercers sense llicència. Tant Mèdia.cat com el Comitè d’Empresa van preguntar diverses vegades pel volum de la factura de la CCMA amb Abertis –empresa propietària dels repetidors- i la reducció que havia suposat apagar iCat, però sense èxit.

Des del Comitè d’Empresa han tornat a preguntar a la direcció de la CCMA quin era el cost d’emetre els partits de futbol per la ràdio –un servei del qual sols gaudeixen els centenars d’espectadors que segueixen el partit en directe i per la ràdio al mateix temps- però de nou les respostes “han estat evasives i contradictòries”, segons han explicat des del Comitè a Mèdia.cat.

Aquestes mateixes fonts reconeixen que òbviament el cost d’emetre per un repetidor –o només per la xarxa principal en el cas del xiulet dissuasiu- és menor que emetre per tot el territori. Llavors, a més, cal contractar la xarxa secundària que dóna servei a un 20% del territori. Des de la direcció de la CCMA, s’argumenta que per “no discriminar” a aquest 20% la freqüència només pot fer-se servir per iniciatives com la dels partits de futbol, enfocades únicament a la gent que va al camp.

Però, en tot cas, des del Comitè es recorda que sense saber exactament el cost de les emissions en cada cas i el volum estalviat és impossible debatre amb propietat si l’apagada per l’FM d’iCat estava justificada o no.

Notícia relacionada: La CCMA continua pagant per emetre el canal 3xl quatre mesos després del seu tancament