Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El nou pentinat de la reina espanyola Letizia Ortiz s’ha convertit en notícia en pràcticament tots els mitjans de comunicació. A la premsa especialitzada en estètica i “cor”, però també a la generalista.

Podria posar-se en dubte fins a quin punt és noticiable el tall de cabell “estil bob” de la dona del Cap de l’Estat espanyol, i com es justifiquen llargs reportatges com el d’El País, d’estil laudatori i plens de suposicions buides i gratuïtes: “es nota que el canvi li agrada”.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però que tota aquesta extensa cobertura tracti de fer veure que no passa res amb l’estat físic d’Ortiz li confereix a tot plegat un aire inquietant. Una premsa suposadament lliure no pot comentar ni tan sols el que s’exposa a la llum del dia i tothom veu.

La Reina Letizia va assistir a la celebració d’ahir amb un vestit àmpliament escotat que permetia comprovar el seu estat d’extrema primesa, amb els ossos clarament marcats. Les xarxes socials van omplir-se ràpidament de bromes i muntatges i els rumors sobre la possible anorèxia d’Ortiz van tornar a ressorgir amb força.

Els rumors i comentaris sobre el seu estat de salut són inevitables tenint en compte la tradicional opacitat de la Casa Reial, però és inexplicable que desenes de corresponsals de “salut i bellesa” passin per alt una situació física que és clarament anòmala –La Vanguardia va obviar el tema en l’article signat mentre que el reconeixia en una peça menor sense signatura– i que sigui impossible preguntar a la prefectura de l’Estat sobre la salut de la Reina.

El tema s’afronta –com la majoria d’informacions sobre la Casa Reial un cop culminat el procés de recanvi- amb una barreja de frivolitat i apologisme. Així, un simple rumor basat en els ous que menja per esmorzar es converteix en una notícia sobre els magnífics efectes per la salut del règim que seguiria Ortiz –segons Europa Press,- encara que es tracti d’una dieta sense fonament científic i desaconsellada pels nutricionistes per “falsament miraculosa”

La part irònica de la qüestió, a més, apareix quan l’acte en el qual institucions i mitjans de comunicació tracten de córrer un vel d’opacitat i desinformació sobre uns –presumptes- trastorns alimentaris és el lliurament de premis de la revista Woman. Allí, Ortiz va deixar dit que “Si estem aquesta nit aquí per alguna cosa, és perquè tenim moltes raones per pensar que en el món de la dona hi ha moltes coses que es poden fer d’una altra manera”.