Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui és un dia per recordar els vincles –enormes- entre periodisme i literatura. No només dels periodistes que han escrit llibres o que s’han passat a la literatura, sinó també els periodistes de ficció que han alimentat llibres i còmics i que –en no pocs casos- han alimentat vocacions professionals. Aquí va un recull totalment subjectiu de 12 periodistes literaris de diferents estils i procedències:

1. Tintín: L’etern jovenet de pantalons curts i tupè és, sens dubte, el periodista de ficció més universal i reconegut. I, segurament, el culpable de moltes de les decisions infantils de dedicar-se al periodisme. I això que les úniques línies que escriu –quan viatja al país dels soviets- no són precisament un exemple de neutralitat i rigor.

2. Peter Parker: Si bé Clark Kent és probablement el periodista més famós del món dels superherois, el seu competidor Spiderman ofereix un retrat molt més real de la professió: Un fotoperiodista precari, assetjat pels deutes i un cap irascible i dictatorial que l’obliguen a compaginar la feina de salavr el món amb la de retratar-lo.

3. Geronimo Stilton: Molta atenció amb aquest ratolí, director de l’Eco del Rosegador, el diari de Ratalona, perquè és impossible determinar quants nens i joves empenyerà cap al periodisme. Aquest protagonista de desenes de libres i còmics és un dels èxits editorials més absoluts dels darrers anys.

4. Spider Jerusalem: També personatge de còmic, però no infantil, el protagonista de Transmetropolitan és un sarcàstic, drogoaddicte, malparlat, problemàtic, amarg, però profundament brillant periodista gonzo amb un profund odi a l’autoritat, la corrupció política i els gossos. La història està ambientada en una Nova York (“La Ciutat”) del futur decadent i distòpica.

5. Mikael Blomkvist: El protagonista de la trilogia Millenium, del suec Stieg Larsson, també és un periodista d’investigació. I encara que treballa en mitjans més alternatius que Spider Jerusalem, té un estil molt més ortodox que aquest, segurament per l’experiència del mateix Larsson com a periodista abans de dedicar-se a la literatura.

6. Diana Dial: Una altra periodista d’investigació –o més aviat experiodista, en el que és un relat amarg de la professió- que aquest cop ho combina amb la tasca de corresponsal internacional. La protagonista de les novel·les Fácil de matar i Sin entrañas, de Maruja Torres viu al Líban, viu a la cinquantena, fuma i sap que la veritat és esmunyedissa.

7. Zavalita: Un “periodista dels que avui no existeixen”, segons el defineix el seu autor, Mario Vargas Llosa. Un dels protagonistes de Conversaciones en la catedral que “beu i peca fins a altes hores de la matinada” i “sempre a cavall entre la decència i la indecència”.

8. Hèctor Barrera: Aquest periodista i exboxejador, personatge –bé com a protagonista, bé com a acompanyant del detectiu Toni Butxana- de moltes de les novel·les de Ferran Torrent és probablement un dels periodistes de ficció més famosos de la literatura catalana. Recollint molts dels tòpics del periodista indisciplinat, bohemi i sarcàstic, Barrera permet fer-se una idea de la València més sòrdida i de la més luxosa, sovint interconnectades, amb un element sexual sovint obviat en altres personatges.

9. Domingo Pajarito de Soto: Un altre periodista simpatitzant anarquista, però aquest cop ambientat en la Barcelona de fa un segle de La verdad sobre el caso Savolta, d’Eduardo Mendoza. Una trama on els assassinats i investigacions pròpies de la novel·la negra es barregen amb les reivindicacions obreres i la lluita de classes.

10. Arturo Belano: També passa per Barcelona aquest poeta i periodista xilè, protagonista de bona part de les obres de Roberto Bolaño, de qui n’és l’alma mater. Arribat al periodisme més per necessitat que per vocació, Belano acabarà desapareixent mentre cobria de forma suïcida una de tantes incomprensibles guerres africanes.

11. Irene Beltrán: També és xilena i protagonitza la novel·la De amor y de sombra d’Isabel Allende. “Intel·ligent, guapa, de fresca i nítida vitalitat” té el caràcter ensucrat de moltes de les protagonistes d’aquesta escriptora i bona part de la seva vida gira al voltant d’una història amorosa, però també és capaç d’enfrontar-se als perills que calgui en recerca de la veritat.

12. Bridget Jones: Un tipus de periodista totalment diferent als ressenyats fins ara, però potser molt més proper a la realitat de bona part de la professió actual. Columnista i reportera de temes locals, el personatge va néixer, precisament, com a autora ficcionada d’una columna periodística.