Mitjans locals per a construir una democràcia

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Mentre guaitem amb estupefacció la darrera portada de La Vanguardia i el titular de ‘seny’ que la seva línia editorial somia, hi ha de cara a les properes eleccions un repte ajornat pels temps dels temps. Una qüestió pendent que aquest país tenim en agenda permanent, però que només apareix de tant en tant. Són els mitjans de comunicació local.

Estarà bé, en aquestes properes eleccions després de mandats municipals on s’ha produït un assassinat professional de mitjans de comunicació local, escoltar dels gestors municipals com es fa una defensa aferrissada dels valors de pluralitat i els principis de transparència i es demana un debat assossegat dels veïns. Quan els ponts han estat esmicolats, quan els canals han quedat sense cobertura amb el tancament o la precarització dels mitjans municipals.

No només parlem de mitjans que han deixat d’elevar fets locals a notícia, estem parlant de la necessitat que tenen els veïns de parlar i d’explicar punts de vista que no sempre són ben considerats pel poder establert, però que són elements primaris d’una democràcia. En concret, de la democràcia local.

Ens trobem en aquest espai local on les candidatures ensopeguen amb candidats que no gosen presentar-se perquè tenen botiga i fer-ho representa identificar la seva opinió i preferència, perquè el discurs oficial és el què es dóna per bo i perquè en un espai de convivència ens diuen que la discrepància és conflicte en comptes d’un debat necessari. I en aquest sentit, cal un reconeixement als mitjans de comunicació local. On la feina dels periodistes -si estan disposats a fer-la bé- és enorme: trencar el monopoli de la paraula dels actors autoritzats i oferir visions diferents que arrenquin dels mateixos carrers.

I així, s’allarga una necessitat que és la de l’aprofundiment de la nostra societat en els valors de la democràcia, el pluralisme i un sentit radicalment oposat al de l’obscurantisme institucional. Quan aquests dies veieu la quantitat ingent de publicitat electoral que arriba a casa, retorneu el sobre i pregunteu al remitent si la informació que rebem els veïns sempre ha de ser en una sola direcció, i que obrin d’una punyetera vegada l’emissora municipal. Que posats a parlar, ja podem parlar tots. Ep, això sí, esperant el torn de paraula.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.