Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’enquesta del CIS cal agafar-la amb pinces. Sociòlegs i politòlegs fa mesos que alerten de l’alta volatilitat de les preferències electorals, amb canvis bruscs i inesperats i, segons les dades publicades ahir, un 40% d’indecisos, pràcticament la meitat del cos electoral. Tot i això aquesta dada –que bé podria servir per obrir un titular o una portada, tal com a fet Ara– ha estat pràcticament amagada i la majoria de titulars han preferit extreure conclusions potser massa definitives.

Així, la majoria de temps verbals escollits són el present, com si ens trobéssim després d’uns resultats ja definitius i no d’unes enquestes força discutibles, amb el risc de repetir ridículs periodístics i haver de fer portades totalment oposades pel 25 de maig.

“Podem impulsa PSOE i Ciutadans”, “Podem i Ciutadans claus de govern a tota Espanya”, “PP i PSOE empaten i deixen enrere Podem”, “El PP serà el partit més votat de Balears però amb el pitjor resultat de la seva història”. Aquests són alguns dels titulars que més clarament ajuden a construir uns fets del que no són més que unes previsions que –ara més que mai- poden fallar estrepitosament.

Però a més, els supòsits de victòries i derrotes no es basen en uns fets provats –les anteriors eleccions- sinó en una altra suposició –enquestes prèvies- construint un relat periodístic com si fos un castell de cartes.

Podem és una formació extraparlamentària que als comicis que s’ha presentat va treure un 7,98% -europees 2014- i 14,84% -a les recents autonòmiques andaluses- dels vots respectivament. És cert que diferents enquestes li han arribat a donar una previsió del vot superior al 20% en l’àmbit estatal, esdevenint segona i fins i tot primera força política. Naturalment és interessant veure l’evolució de les diferents enquestes, però cal no oblidar que això sempre és força hipotètic i que l’única dada real que hi ha són els resultats electorals ja realitzats.

A vegades, com aquesta a Las Provincias, les gràfiques no comparaven els resultats de l’enquesta amb els resultats reals, sinó amb la de l’última enquesta, oferint una imatge de pujades i baixades basada en massa suposicions.

Així, la imatge –el titular- seria una pèrdua de pràcticament vint punts pel PP, gairebé la meitat del seu electorat, mentre que el PSOE no s’enlaira i es mantindria en el que –recordem- serien els pitjors resultats de la seva història. Per primera vegada formacions fins ara extraparlamentàries podrien passar de cop a tenir un paper determinant trencant el bipartidisme pel qual va dissenyar-se el sistema electoral espanyol.

Però en canvi, ABC titula que el “PSOE s’impulsa”, La Vanguardia que “Podem queda enrere”, El País que “el PSOE recupera” i La Razón que “Podem es desploma”.