Els silencis de juny

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

escacsLa versió oficial emblanquinada de l’abdicació reial

Joan Carles I abdicava per sorpresa i en contra del que sempre havia declarat, però davant aquesta notícia històrica els grans mitjans es limitaven a repicar la versió oficial: una biografia acrítica, motivacions únicament de salut, menystenir el creixent descrèdit de la institució i realçar la preparació del futur Felip VI. Les xarxes socials i la premsa internacional van anar, un cop més, molt més enllà.

gentQuanta gent hi cap, a la plaça Catalunya?

Les concentracions republicanes amb motiu de l’abdicació van fer-se al mateix escenari que la tradicional unionista del Dotze d’Octubre, ocupant força més espai. Tot i això, l’atenció informativa no només va ser molt menor, sinó que molts diaris van publicar xifres d’assistència fins a deu vegades inferiors.

ricardoRicardo Rodrigo, un exguerriller que volia salvar la monarquia

La censura d’una portada de El Jueves crítica amb la monarquia va destapar l’autèntica cara de RBA, una editorial considerada “progressista” i fundada per un exguerriler argentí que assegura haver lluitat al costat del Che Guevara.

ttipEs filtren les condicions secretes del TTIP però ningú ho publica

La filtració d’un dels documents mantinguts més en secret de l’any, les condicions amb les quals treballava la comissió negociadora del Tractat de Lliure Comerç entre els EUA i la UE (TTIP, per les seves sigles angleses) no va ser considerat prou rellevant per cap gran mitjà de l’Estat espanyol. Sorprenentment, la filtració no va passar de les xarxes socials i els mitjans alternatius.

coronaVergonyosa i homogènia cobertura de la coronació de Felip VI

La cobertura en directe de la cerimònia de coronació de Felip VI va suposar una de les fites més vergonyoses del periodisme espanyol. L’homogeneïtzació de les línies informatives, l’exageració de les dades d’assistència, l’ocultació de les protestes i les mentides sobre la repressió policial van deixar en evidència els límits del periodisme crític als grans mitjans.