Per un periodisme independent i rigorós

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

A  quest és el segon any que, des de la Fundació Catalunya, patrocinem l’Anuari dels Silencis Mediàtics i el portal web Mèdia.cat. Fem aquesta aposta d’acord amb els nostres principis fundacionals, que se centren en la defensa dels drets nacionals dels catalans, tant individuals com col·lectius, i especialment els reconeguts per la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, de 10 de desembre de 1948.

És un goig per a nosaltres poder contribuir a posar el focus sobre 12 temes que tenen prou interès i envergadura per sortir en portada als grans mitjans i que, en canvi, s’han vist marginats, en el millor dels casos, a unes línies de notícies breus.
En un moment com l’actual, caracteritzat per la retallada de llibertats i la pèrdua de drets, aquesta és una aposta més necessària que mai. A hores d’ara, l’activitat dels grans mitjans de comunicació és notícia pel fet d’acomiadar periodistes per motius ideològics; per tertúlies d’actualitat poc plurals; pel fet de crear redaccions paral·leles en mitjans públics; pel fet de censurar articles incòmodes. És molt necessari garantir el dret a la informació d’una banda i, de l’altra, el dret a la llibertat d’opinió i d’expressió i el que l’exercici d’aquests drets comporta: no ser molestat a causa de les pròpies opinions i poder cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres, tal com reconeix la Declaració Universal dels Drets Humans en l’article 19.

En els últims 10 anys, el fet d’accedir a infinitud de fonts informatives a través de dispositius de butxaca ha canviat substancialment el món de la comunicació. Aquesta facilitat per publicar informació té l’avantatge de permetre esquivar els efectes de la censura i té l’inconvenient de contribuir a una sobrecàrrega informativa, que paradoxalment provoca desinformació. I aquí és on es constata la necessitat d’un periodisme compromès que ajudi a interpretar aquesta realitat. Cal un periodisme independent, un periodisme de dades i d’investigació que vagi més enllà de processar notes de premsa institucionals i de construir notícies a partir de publicacions en blogs i xarxes socials procedents de personatges rellevants. Aquesta és la funció que compleixen els reportatges de l’Anuari dels Silencis Mediàtics i l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat: donar veu als silencis i ofegar el soroll.

El fet de donar suport a l’Anuari i participar juntament amb els membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils en la selecció dels temes ens ha permès constatar que és un projecte molt participatiu, on les propostes surten de pluges d’idees i les decisions es prenen de manera col·lectiva. Aquest és un reflex de la independència del projecte, garantida també gràcies als mecenes que hi donen suport a través del micromecenatge amb Verkami.