Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La visita electoral de l’alcaldessa de València i candidata, Rita Barberá, al mercat del Cabanyal va tenir unes conseqüències que encara cuegen.

Lluny dels banys de masses que rebia antigament Barberá quan visitava un mercat, aquest cop va trobar-se amb una multitud que l’escridassava, l’insultava i li deia que marxés. Segons les cròniques periodístiques, també altra gent va aplaudir-la i saludar-la, però la imatge central que mostren les imatges és el d’un rebuig majoritari i fins i tot la policia local va identificar un home després d’acusar-lo de proferir amenaces de mort contra l’alcaldessa.

Des del PP han mostrat el seu nerviosisme per la mala imatge donada en un barri on l’oposició social a les polítiques municipals és especialment forta després de vint anys tractant d’obrir una avinguda que trencaria l’antic poblat pescador en dos i obligaria a bona part dels seus veïns a marxar.

La seva resposta ha estat acusar l’assessor municipal de Compromís i número cinc de la candidatura, Giuseppe Grezzi, d’haver “organitzat el boicot”. Ho va fer? Ell ho nega i la majoria de mitjans enfoca els fets explicant l’origen de l’acusació i la versió de l’acusat. El Mundo fins i tot posa aquest fet en un segon pla, destacant l’ambient hostil amb què va trobar-se Barberá. En realitat, aquest ni tan sols era el primer cop que l’alcaldessa tenia problemes per moure’s pels mercats. Només uns dies abans va acabar insultant –dient-li “manipuladora” i “mentidera”- una jove que l’havia acusat de robar al mercat d’Algirós.

Però no tots els mitjans ho han entès així. En la seva crònica, Las Provincias converteix la versió del PP en el relat dels fets, talment com si haguessin succeït així. El titular –“Compromís impulsa un boicot a Barberá que degenera en amenaces de mort”- fins i tot va més enllà de les acusacions del PP i posa en el mateix pla el suposat boicot amb les amenaces.

A l’article, on no es recull la versió del candidat de Compromís, s’assegura que Grezzi va ser “el protagonista del boicot” i més endavant que “va acostar-se expressament per participar en l’intent de boicot”, donant a entendre que aquest ja havia començat quan va arribar-hi. Totes dues afirmacions semblen contradictòries, però el diari opta per no explicar-se millor, centrant tot el protagonista a l’assessor municipal, qui és citat fins a nou vegades en tota la peça.

Las Provincias ha continuat explotant el tema amb una altra peça sobre la persona identificada, una segona sobre la valoració de Barberá i encara una tercera explicant el retorn de l’alcaldessa al mateix mercat, que va fer-se “sense premsa”. Però tot i l’abundant cobertura, en cap cas apareix la versió de Grezzi ni es contextualitzen els fets amb altres casos com el del mercat d’Algirós. La versió del PP i Barberá és l’única present a tots els articles.

Un Comentari

 1. Santigo

  Otra manipulación relacionada en ese “diario”.
  Titular de Europa Press: “Barberá visita el mercado de Russafa entre aplausos y abrazos y gritos de fuera, ladrones y corruptos”
  Titular de Las Provincias: “Nuevo intento de boicot a Barberá en su visita al mercado de Ruzafa”

  Ni que decir que Las Provincias copia exactamente el resto de la noticia de Europa Press

  Enlaces: http://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-barbera-visita-mercado-russafa-aplausos-abrazos-gritos-fuera-ladrones-corruptos-20150518133002.html
  y
  http://www.lasprovincias.es/elecciones/autonomicas-municipales/201505/18/nuevo-intento-boicot-barbera-20150518134400.html