Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La llibertat a l’hora d’escriure aquests bitllets d’opinió és total, no caldria sinó. Però hi ha un pacte tàcit i no escrit que estipula que hem d’escriure sobre temes relacionats, més o menys directament, amb el periodisme i els mitjans de comunicació. Avui em saltaré aquest pacte de manera excepcional, però per un motiu igualment excepcional: m’he enamorat d’un llibre que m’ha enviat el menorquí Miquel Àngel Maria, amb prou feines conegut i ja amic. Per als més puristes tinc un parell d’excuses a punt: el magnífic pròleg és de l’igualment magnífic i admirat periodista Martí Anglada i el llibre ve a ser com un recull d’articles d’opinió com els que publiquen els diaris i sempre queda el dubte de si realment els llegeix algú.

Els articles d’aquest llibre, en canvi, no puc fer més que recomanar-los de manera entusiasta. Anem a pams. Títol del llibre: I si passa, què ens passa?. El subtítol aclareix l’interrogant: “Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera davant la independència de Catalunya. 33 articles per a la reflexió”. Doncs sí, resulta que hi ha una editorial nova (primera bogeria), menorquina i amb el nom d’Arrela, que a més de seguir criteris d’ecoedició (segona bogeria), ha decidit que el primer llibre que publica sigui una reflexió sobre les conseqüències de la independència de Catalunya per a les Illes Balears (tercera bogeria). Que per molts anys hi hagi boges com l’Ariadna Ferrer capaces d’embarcar-se en una aventura així!

I per molts anys tinguem gent com els 33 articulistes que han aportat la seva reflexió a com veuran i viuran les Illes la futura independència de Catalunya. N’hi ha de més coneguts per al públic de la Catalunya de terra ferma, com ara Isidor Marí, Rosa Calafat, Bernat Joan, Guillem López i Casasnovas, Jaume Mateu o Fanny Tur. Però el mèrit del llibre és que és la suma del calidoscopi de les 33 visions la que dóna una visió completa de com s’imaginen aquestes 33 persones unes Illes que en lloc de compartir llengua i cultura amb una comunitat autònoma més les comparteixen amb un estat independent. Poca broma amb la diferència.

Al llibre es parla molt de llengua i de cultura, és clar, però no només. També es parla de la manca de consciència nacional illenca i de la relació d’amor i odi amb els “cosins catalans”, d’ensenyament, d’opcions polítiques, d’IB3 (una altra excusa periodística), de turisme i de models econòmics. “I si passa, què ens passa?” és un retrat extraordinari de les Illes que molts estimem i de com viuen la seva identitat i la seva “catalanitat”, amb totes les cometes que faci falta. El terme Països Catalans potser no apareix al llibre de manera explícita massa sovint, però hi és omnipresent de manera implícita. I si passa, què ens passa? Malgrat la pregunta, el punt de partida és que la independència de Catalunya sí que passarà. I com canta Raimon, qui pregunta ja respon.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.