Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Darrerament hem commemorat, en els mitjans, el 80è aniversari del naixement d’Elvis Presley, el 20è del traspàs d’Ovidi Montllor i el 35è d’Ian Curtis (Joy Division), el 40è de carrera d’AC/DC, el 50è de Serrat, el 40è de l’Orquestra Plateria, el 40è de la Companyia Elèctrica Dharma, el 20è de Sabor de Gràcia, el 25è d’Albert Pla, el 30è de B. B. Sin Sed,  el 50è del segell Concèntric… Efemèrides que han anat associades a activitats evocadores: nous discos, gires, llibres, exposicions… I moltes més xifres rodones estan ver venir, com els 40 anys de Kiss, els 50 del concert dels Beatles a la Monumental, els 35 de Los Rápidos o els 25 de la mort de Gato Pérez.

A tothom li agraden les festes d’aniversari, tots ens apuntem a les celebracions: jo mateix m’he autohomenatjat sense cap mena de mirament fa uns dies en un article al meu blog (per què serveixen, sinó per alimentar el nostre ego?) on evocava el meu primer article, fa vint anys, al diari on escric, així que deixo clar que no estem formulant cap a acusació a tercers. Acusació? Bé, tot plegat tampoc és tan pervers. Els aniversaris els fem servir per recol·locar a la nostra memòria un artista, una obra, un fet del qual creiem que convé ressaltar-ne la importància. L’actualitat informativa ens porta cap a mil i una direccions, cap a ports efímers i estacions que no sabem si seran transcendents. Tot va ràpid, i ignorem si aquest artista al qual dediquem avui una pàgina serà recordat d’aquí vint anys… o vint minuts! I necessitem buscar terra ferma, tornar a situar els punts cardinals de la civilització. Sortint al mercat discos com el de Melendi, és natural que dediquem grans espais a l’aniversari de Sabor de Gràcia.

Però esclar, els artistes ho saben, i se n’aprofiten. “T’interessa, oi, una entrevista amb Moisés y Los Losers, grup seminal del rock de garatge de la Barcelona dels 80? Faran un concert al menjador de casa seva per celebrar el 35è aniversari de la seva maqueta de culte, no pots dir que no!”. I així anem fent. Ara no som els periodistes els que tenim més presents les efemèrides, sinó que els promotors, mànagers i discogràfiques se’ns avancen i ens les recorden abans que arribin. I les agendes dels artistes es planifiquen sovint al voltant d’aquestes xifres imperatives: el tour dels 40 anys, el concert commemoratiu amb convidats… “Farem una prèvia, oi?”.

De nosaltres depèn destriar i repensar si, en algun cas, en fem un gra massa, però abans d’arrufar el nas recordem que homenatjar els nostres mites i punts de referència culturals és una pràctica honorable, i que al periodisme, tan atrotinat darrerament, sempre li pot alegrar una mica la vida participar de la joia de les festes d’aniversari, encara que siguin les dels altres.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.