Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els mitjans catalans i espanyols reviuen un déja vu cada vegada que hi ha una final de la Copa del Rei que enfronta FC Barcelona i Athletic de Bilbao, el que ja ha succeït tres vegades des del 2009.

La “polèmica” per la xiulada de l’himne espanyol torna a omplir portades, columnes d’opinió i tertúlies de ràdio i televisió tot i que els fets són exactament el mateix una vegada i una altra: S’amenaça sobre una possible xiulada a l’himne espanyol –tot i saber que aquesta es farà i a més, segurament això ho incentivi,- finalment el públic xiula massivament l’himne i el Rei espanyols i els tertulians tornen a repetir el que ja havien dit l’anterior final sense poder aportar gaires novetats.

De fet, el 2009, quan la xiulada va produir-se per primera vegada, ja va passar tot: L’intent –fracassat- de TVE de censurar-la, les denúncies penals per injúries –arxivades- i totes les preses de posició polítiques i mediàtiques entorn del tema. Des de llavors poques novetats noticiables i l’únic dubte possible és si la xiulada va sentir-se més fort a TV3 que a Telecinco, o igual.

lavanguardia1-6-15Però tot i això, l’actualitat periodística torna a quedar marcada una vegada i una altra pel tema. Sense anar més lluny i en una època d’extrema caducitat de les històries, dos dies després del partit, La Vanguardia li reserva un espai en portada i TV3 li destina una part de la tertúlia de Els Matins, un dels seus programes estrella.

Naturalment, aquesta sobrecobertura va en contra a l’espai dedicat a altres temes. Només per posar un exemple: Quant temps s’ha dedicat al vot del grup europeu socialista en favor del mecanisme d’arbitratge del TTIP?

O sense sortir del mateix dia i tema: Afeccionats del Barça van denunciar una pallissa per part de presumptes elements d’extrema dreta on van patir dents trencades, la llengua partida i contusions a la cara i el cos, sense que aquests fets hagin aconseguit modificar el guió preestablert dels debats televisius. Una situació similar a –aquell cop va tractar-se d’una presumpta agressió policial– la que va produir-se a la final de Copa del 2012 i que també va quedar pràcticament silenciada pel “soroll” de la xiulada.