Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Durant la sessió de control parlamentari de la CCMA de divendres passat, el president de la CCMA, Brauli Duart, va llençar una proposta insòlita i que ha passat relativament desapercebuda, sobretot tenint en compte que suposaria un camí totalment inexplorat fins ara.

Duart, i sense que ningú li preguntés sobre el tema, va oferir-se a elaborar uns informatius de TV3 específics i desconnectats per al País Valencià que podrien posar-se en marxa “de forma automàtica” des del moment en què es rebés la petició del Govern valencià. Aquests informatius servirien per oferir un servei provisional mentre no es reobre Canal 9, moment a partir del qual es reprendria la reciprocitat que permetria recuperar les emissions –ara plenament legals- de TV3 al sud del Sénia.

La proposta no deixa de ser una sorpresa agradable per aquells qui defensen un espai català de comunicació –un dels objectius fundacionals de Mèdia.cat- i trenca la històrica voluntat de TV3 de ser només la televisió de la Comunitat Autònoma de Catalunya. Però el moment, la forma i la inconcreció de les paraules de Duart plantegen, lamentablement, més dubtes que certeses.

Enumerem algunes d’aquestes qüestions:

1. El Govern valencià no està ni tan sols constituït i no se sap qui el formarà –fins i tot podria entrar-hi Ciutadans,- no és una mica massa d’hora per plantejar la qüestió?

2. La condició de si el Govern valencià ho demana pot entendre’s com –obligacions legals a banda- com una mostra de no ingerència, però també com llençar la pilota a la teulada d’altri. Si no ho demana, podria entendre’s com un primer desencís per a les desenes de milers de valencians que repetidament han demanat el retorn de TV3 a les seves televisions i que són massivament votants dels partits del canvi?

3. De fet, fins i tot podria al·legar-se que és una qüestió incòmoda per plantejar just ara. Durant la campanya electoral el retorn de TV3 pràcticament no s’ha esmentat i la reivindicació en comunicació s’ha centrat en Canal 9. Cap dels possibles socis del nou Govern s’ha manifestat sobre la proposta de Duart, però la premsa de dretes, en especial l’ABCqui més està promovent un retorn al conflicte dels símbols– ja ha informat del tema amb una elecció gràfica gens casual.

4. Però qüestions polítiques a banda. Realment podrien TV3 i Catalunya Ràdio produir uns informatius valencians de forma automàtica? Amb quins mitjans? La delegació valenciana de TV3 compta només amb una redactora i un càmera per a tot el país. Com es cobriria tot el territori amb aquest personal?

5. Després de l’ERO de TV3 i les constants retallades a la CCMA, es contractarien periodistes valencians per a aquests informatius? Es farien des de Barcelona i comptant exclusivament amb material d’agència?

6. Les anteriors preguntes, al seu torn, obliguen a parlar de diners: Qui finançaria els nous informatius? La proposta de Duart no especifica res en aquest sentit a banda d’un inespecífic podríem millorar la nostra capacitat comercial amb més espectadors i oients. Es pretén que aquesta programació es financés exclusivament amb publicitat extra? Es demanaria una aportació a la Generalitat valenciana? O es forçaria el pressupost retallat de la CCMA?

7. Però la proposta de Duart permet elaborar altres preguntes al voltant de la tornada de TV3 al país Valencià. Fins ara el pla oficial era signar la reciprocitat un cop –s’entén- es reobri Canal 9. Però les coses no són tan senzilles. Per qüestions de drets –pel·lícules, sèries, esports- la reciprocitat absoluta no és possible. Per això TV3 emet a les Illes Balears amb el canal TVCi i IB3 no pot veure’s a Catalunya tot i l’acord de reciprocitat vigent. Caldria esperar que Canal 9 crees el seu propi canal internacional o TV3 podria veure’s encara que la reciprocitat no fos realment efectiva? I si ho fos, amb quin multiplex l’acolliria la CCMA?

8. I si no cal esperar que Canal 9 tingui canal específic per a emetre fora del País Valencià, per què cal esperar a què estigui reobert? Podria signar-se i aplicar-se immediatament la reciprocitat? (En aquest punt ens acostaríem a la proposta de Duart) Pagaria el Consell per emetre la televisió d’un altre govern sense tenir la seva pròpia?

9. I per què no utilitzar els repetidors d’ACPV ara que no hi ha un Govern valencià que en demani el tancament?

10. I ja posats a preguntar: Per què ACPV mai va reconnectar els seus repetidors un cop els tribunals van donar-li la raó? El gener del 2013 va consultar els seus socis si volien reprendre les emissions immediatament –tot i el risc d’un nou tancament, ara per part del Ministeri espanyol d’Indústria- però tot i el resultat afirmatiu això no va arribar a succeir i les explicacions de l’entitat sobre aquest tema sempre han estat força vagues.