Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les denúncies per la situació laboral al Grup Informa hauria d’encendre les alarmes d’un sector especialment castigat per la precarietat, els sous baixos i els impagaments.

Diversos treballadors i extreballadors del Grup informa –una xarxa de digitals locals estesa a bona part de Catalunya- han denunciat pràctiques laborals abusives, incloent-hi impagaments salarials, en el que podria suposar un pas més en la precarització del periodisme. Dos d’ells ha iniciat un procés judicial per tal d’aconseguir cobrar les seves nòmines.

Resposta solidària, un col·lectiu sabadellenc que treballa contra els abusos laborals contra els precaris, ha destapat les pràctiques laborals de l’empresa que gestiona diferents digitals locals a ciutats com Sabadell, Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Granollers, Cerdanyola, Manresa o Mataró. Albert Grimau, membre de la plataforma, considera que no es tracta de casos aïllats, sinó que podria ser un modus operandi generalitzat, que consistiria a contractar personal amb problemes d’inserció laboral –aturats de llarga durada o persones amb discapacitat- per cobrar les ajudes i subvencions pertinents i després no abonar-los els sous o no fer-ho completament. Grimau denuncia que podria haver rebut ajudes d’una fundació privada per haver fet aquests contractes.

Abans, però, els diferents digitals del Grup Informa s’havien nodrit de la feina de becaris provinents de la UAB, primer, i la Uvic, després. La promesa era una remuneració de 80 euros mensuals per mitja jornada laboral, però en alguns dels casos, ni tan sols aquesta misèrrima quantitat era retribuïda. A més, a aquests becaris ni tan sols se’ls deixava signar les notícies.

Les denúncies per aquestes pràctiques han començat a acumular-se a la xarxa. Un d’aquests col·laboradors en pràctiques, Jordi Pascual, ho va explicar en una carta pública a principis d’any. Una altra extreballadora –que prefereix mantenir-se en l’anonimat- també ha ofert la seva versió de la relació laboral amb el Grup Informa i on revela que els impagaments eren generalitzats.

Per la seva banda, l’empresa ha emès un comunicat on titlla la denúncia de Resposta Solidària “d’informació parcialment falsa” i si bé reconeix “problemes de tresoreria” i algun “endarreriment” en les nòmines, però assegura que es tracta d’un cas particular d’un acomiadament per “un motiu disciplinari després d’uns fets greus” i que “en cap cas hi ha hagut cap tracte denigrant cap a ningú, sigui treballador o treballadora, ni explotació, ni hores extres no pagades (perquè no es fan), etc.”

Un model periodístic low cost

Més enllà de les relacions laborals, les explicacions dels extreballadors del Grup informa i d’altres excol·laboradors, com els integrants de la franquícia Sant Cugat Informa –avui en dia impulsors de El Cugatenc, una cooperativa impulsada gràcies al micrmoecenatge- mostren un model periodístic low cost, en el que cada edició local comptaria amb una sola persona –que s’encarregaria des dels continguts fins a la publicitat- i això en els millors dels casos. Hi ha dubtes que algunes de les baixes hagin arribat a ser mai cobertes.

El secret d’aquest periodisme sense periodistes es basa en l’ús indiscriminat de les notes de premsa d’institucions i entitats –sobretot de les anunciants- i una central que elabora un mínim de continguts comuns per a totes les edicions locals, que tot i això tracten de simular un arrelament local que, en alguns casos, no tenen, tal com s’explica en un extens reportatge a Cerdanyola Informa, un mitjà local, independent i previ al Grup Informa, amb el que van tenir un conflicte obvi per culpa d’utilitzar el mateix nom.