Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La notícia va ser una de les més llegides a les edicions digitals dels diaris que les van publicar, com La Vanguardia, El Economista o Público. També els informatius de Telecinco se’n van fer ressò. Un alemany va decidir donar a la seva dona en procés de divorci la meitat dels béns “que havia aconseguits després de treballar durament”, literalment, o sigui tallant-los tots per la meitat amb diferents tipus de serra. La nota acabava amb un amarg “records al meu successor”.

La font d’una història tan sensacional: You Tube, un vídeo penjat a la xarxa que en només sis dies ja ha superat els cinc milions de visualitzacions. I ja se sap que les xarxes socials són una font fiable que no precisen cap tipus de contrast.

La simple observació del vídeo emprant criteris de sentit comú permetia despertar tot tipus de dubtes i, òbviament, es tractava d’un vídeo viral publicitari editat per l’Associació Alemanya d’Advocats. Però els mitjans citats, entre d’altres, van preferir donar per bona una notícia que aportaria molts “clicks” a l’edició digital. A excepció de Público, que publica una rectificació i una disculpa als lectors, en la majoria de casos la falsa notícia continua penjada sense cap aclariment.

No és la primera vegada que els diaris “se’ls cola” un vídeo publicitari com una uns fets verídics. En aquest cas, però, l’error tenia un plus de responsabilitat, ja que el vídeo furga en alguns dels tòpics masclistes més profundament adherits a la nostra societat, com el de la dona que es queda els béns que el seu marit “ha aconseguit després de treballar durament” i que, a més, aquests seran finalment gaudits pel “successor”, o sigui la nova parella que la dona ja té abans fins i tot de consumar-se el divorci. Només cal llegir els comentaris dels lectors per veure quin tipus de reaccions genera el vídeo. Si ja seria greu publicar una notícia descontextualitzada que promou el masclisme només perquè és espectacular, encara és pitjor si aquesta és directament falsa.

Després, són aquests mateixos mitjans que alerten sobre els “perills d’assetjament i manipulació” de les xarxes socials, tal com va passar amb el cas de domadors de dofins mallorquí que va suïcidar-se.