Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un ampli estudi realitzat per la Fundació Reuters a dotze països de quatre continents sobre la credibilitat dels mitjans, ha resultat especialment demolidora pels mitjans de l’Estat espanyol. Només un 34% dels seus ciutadans confien en les notícies que reben. És la segona taxa més baixa, només superada pels Estats Units i la meitat del nivell de confiança que tenen els ciutadans de Finlàndia –els qui consideren que tenen els millors mitjans- on s’arriba al 68% de credibilitat.

Però si la pregunta es refereix a la credibilitat que tenen els mitjans escollits per l’enquestat la cosa tampoc millora massa. La confiança a l’Estat espanyol arriba només al 46%, la més baixa de tots els països estudiats i dos i tres punts per sota d’Itàlia i França, els altres dos estats on aquesta xifra queda per sota el 50%.

Els països estudiats són Finlàndia (68 i 73, Brasil (62 i 70), Alemanya (60 i 68), Dinamarca (57 i 65), Regne Unit (51 i 64), Irlanda (48 i 57), Japó (46 i 50), Austràlia (39 i 53), França (38 i 49), Itàlia (35 i 48), Espanya (34 i 46) i els EUA (32 i 56). Entre parèntesis els graus de credibilitat dels mitjans en general i dels escollits per cada enquestat en particular.

graficreuters

L’enquesta de la Fundació Reuters inclou preguntes sobre les tendències en l’accés a les notícies, els diferents canals per rebre notícies i només a l’Estat espanyol ha entrevistat 2.000 persones.

Pràcticament cap mitjà ha informat d’aquest estudi –amb alguna excepció com Vilaweb,- una actitud que potser podria ajudar a entendre els motius d’aquesta desconfiança.