Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa només tres dies, totes les portades informaven que l’acord entre Grècia i la UE per salvar el deute grec i mantenir el país dins l’euro estava pràcticament tancat. Amb matisos, la majoria de les interpretacions apuntaven a una renúncia del govern d’Alexis Tsipras com a part fonamental en l’avanç de les negociacions.

Des de “l’acceptació” d’una modificació del sistema de pensions per Tsipras que es trobava en les portades de El Periódico i La Vanguardia, passant per “l’oferiment” escollit per El País, fins al verb “cedir” preferit per El Mundo, La Razón i ABC. El relat unànime era que finalment Syriza s’adonava de la realitat i que no hi havia política fora de les retallades i els pagaments del deute, fossin quines fossin les conseqüències socials d’això.

Tres dies després, però, aquest relat ha topat bruscament amb la realitat. Ara per ara és impossible saber l’estat de les negociacions i les versions van des del pessimisme d’ABC als últims retocs que assegura El País que s’estan dirimint.

Però la cobertura majoritària no permet entendre que passa a Grècia i amb les negociacions: Es rendeix o no Tsipras? O és al contrari i és l’Eurogrup qui està acceptant que s’ha acabat el fet de tractar Grècia com una colònia? Hi ha alternativa a les polítiques que se li volen imposar a Grècia? Syriza està aplicant realment un canvi polític qualitativament important?

Les respostes a aquestes preguntes costarà trobar-les a la premsa generalista, massa preocupada en cobrir l’última novetat de la taula de negociacions per a oferir una visió de context més àmplia i crítica amb el discurs oficial.

Un Comentari

  1. JordiF

    Seria interessant veure en perspectiva el tractament que n’han fet tant la Terribas com el TN des de l’arribada de Tsipras al govern. Molt sucós.