Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Avui entra en vigor la nova Llei de Seguretat Ciutadana, també anomenada pels seus opositors “Llei Mordassa”. És un canvi legislatiu profund que afecta nombroses llibertats personals i col·lectives, moltes d’elles relacionades amb la llibertat d’expressió i informació, directament relacionades amb la tasca del periodisme. Aquí en vam publicar un resum dels aspectes més destacats quan va aprovar-se.

En conseqüència, els professionals de la informació han estat un dels col·lectius que més a protestat contra aquesta llei. Les principals organitzacions del sector han iniciat les seves pròpies campanyes, com la #Periodistessensemordasses de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP, que inclou els sindicats de Catalunya i les Balears), que inclou l’edició d’aquest vídeo.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

També la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE, on es troba la Unió de Periodistes Valencians, UPV) s’ha posicionat en contra i la mateixa UPV dóna suport a un acte, avui mateix a València per explicar els aspectes més regressius de la Llei de Seguretat Ciutadana. Altres plataformes relacionades amb el periodisme, com la Xarxa pel Dret a la Informació, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació o Mitjans en Lluita.

Però en canvi, aquesta presa de possessió del periodisme a penes s’ha vist reflectida als mitjans. Per posar només l’exemple més fàcil, avui el tema no és notícia a cap de les portades impreses a Barcelona, València o Palma. Tampoc hi ha cap referència als diaris de Madrid. Tampoc aquests s’han posicionat en els seus editorials. De fet, diaris internacionals s’han expressat de forma més contundent que els directament afectats. The New York Times va anomenar-la “l’ominosa llei mordassa” mentre que el Mexicà La Jornada va parlar de “regressió autoritària”.