Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Candidatura d’Unitat Popular va celebrar el dissabte la seva Assemblea Nacional a Castelló, un esdeveniment polític que només se celebra un cop l’any i que va reunir més de 400 militants. Aquest partit parlamentari català, a més, es troba en l’actualitat informativa per ser una de les tres potes polítiques amb les quals hauria de comptar una hipotètica llista unitària independentista i segons les enquestes podria triplicar o quadruplicar els seus diputats a les eleccions autonòmiques del setembre –després d’haver multiplicat els seus regidors a les passades municipals.

Però com valorar la importància de la cobertura rebuda per la CUP. Una possibilitat és comparar-la amb el naixement de Demòcrates de Catalunya (DC), nova organització política escindida d’UDC i presentada a Barcelona ahir diumenge, l’endemà de l’assemblea de la CUP. Encara que aquestes comparacions sempre són complicades i el naixement d’una nova formació sempre és més noticiable que una reunió ordinària, la proximitat temporal d’ambdós esdeveniments i el tipus d’implantació de les dues formacions pot servir com a guia ni que sigui aproximada.

elpunt_avui13-7-15Demòcrates de Catalunya té a favor de la seva noticiabilitat uns dirigents coneguts políticament, inclosa la Presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. En canvi és un partit d’implantació desconeguda i del qual se’n desconeix la seva capacitat electoral. Però si UDC a penes se li calculen dos o tres diputats en les poques enquestes publicades, tot fa pensar que el pes de Demòcrates de Catalunya no aniria molt més enllà.

Això, de totes maneres, podria justificar una cobertura equilibrada, però és que ni tant sols ha estat així. L’Assemblea Nacional de la CUP no va arribar a cap portada impresa durant el cap de setmana i força mitjans van limitar-se a cobrir l’esdeveniment mitjançant teletips d’agència, entre aquests El Punt Avui. En canvi el mateix diari dedica el gruix de la seva primera pàgina a informar del naixement del partit de Castellà i de Gispert.

A TV3 ha passat una cosa similar. Ambdues notícies van ser la segona de política del Telenotícies Migdia –dissabte en el cas de la CUP i diumenge de DC,- però mentre a l’esquerra independentista se li van dedicar 25 segons, als democristians va ser un minut 43 segons, als que cal sumar uns altres 43 segons amb les reaccions de Ramon Espadaler en nom d’UDC.

LaVanguardia24-11-14No és la primera vegada que els moviments al voltant d’UDC reben una cobertura difícilment justificable pel seu pes polític. Va passar no només amb el referèndum intern de la formació, que va hegemonitzar l’actualitat informativa d’una setmana sencera a pesar que hi van participar només unes 2.654 persones. Però també durant l’anunci per part de Josep Antoni Duran i Lleida de la plataforma Construïm, que va anunciar-se a totes les portades de diaris sense que ningú sabés exactament de què es tractava.

Un Comentari

  1. Josep-Anton Monfort

    Seguint amb el que dieu, vaig trobar que el .CAT del dissabte 11-07 va ultrapassar els límits de la propaganda. Tot i que visc a Anglaterra els veig gairebé tots per Internet i no recordo que abans se li hagi donat mai tant espai de propaganda a un polític en un programa que se suposa de debat. Sí que sovint hi ha un convidat, però es que li van donar més de mig programa a un Espadaler que, ni per la seva sosseria, ni per el discurs tan gastat que ofereix UDC, ni per la quantitat de gent que representa, de cap manera mereix (i no valoro la seva barra i cinisme monumental perquè d’això sí en veiem massa sovint). No vaig poder resistir tot el programa ni la debilitat periodística de la l’Ardiadna que, en aquest programa, va perdre completament el seu famós fil. No sé si algú molt importat del “Pont Aeri” va reclamar espai per aquest senyor, però trobo que TV3 es va rendir amb armes i bagatges.