Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

lavanguardia14-7-15La moratòria hotelera d’un any a Barcelona anunciada per l’alcaldessa Ada Colau s’ha convertit, de sobte, en una arma llancívola per desgastar el nou equip municipal. Avui mateix La Vanguardia destaca en portada que “L’Hospitalet obre la porta als hotels que frena Barcelona”, en una lectura de competició entre dues ciutats que en realitat formen part d’una mateixa realitat metropolitana.

Però aquest no ha estat l’únic. Els darrers dies les notícies sobre els efectes catastrofistes de la moratòria han dominat els mitjans, posant l’accent en les mesures a curt termini com la no creació de nous llocs de treball, la “inseguretat jurídica” als inversors, la comparació interessada amb realitats diferents o, fins i tot, que Colau ha dit als turistes que marxin. Així, les presses mediàtiques per trobar-li una lectura partidista a la mesura estan impedint l’obertura d’un debat sobre el model turístic a Barcelona, precisament el primer objectiu de la moratòria.

El debat sobre el model turístic i els seus límits és anterior a l’actual decisió consistorial. L’hemeroteca és plena de reflexions en aquest sentit, tant des de l’àmbit acadèmic, polític, social, periodístic o empresarial. De fet, no són poques les veus que fa temps que alerten que l’actual massificació pot acabar fent perdre la identitat a Barcelona, perjudicant-la com a destí turístic a llarg termini, i també del risc de crear una bombolla hotelera similar a la immobiliària. I tot això abans del famós article a The Economist que ha fet córrer tanta tinta.

De fet, ni tan sols la moratòria és una mesura nova. Xavier Trias en va promulgar una sobre els apartaments turístics, amb les lògiques protetes del sector però sense que això generés tanta tensió política ni mediàtica. El PSC en va prometre una de parcial sobre les Rambles. Tampoc és una mesura única de la ciutat. De fet a Canàries fa anys que en funciona una –amb excepcions- i el president de l’arxipèlag –el nacionalista conservador Fernando Clavijo- parla fins i tot obertament de “limitar el nombre de turistes”. Un debat que ara comença a plantejar-se tímidament a les Balears. Fins i tot, en un primer moment, el mateix gremi d’hotelers de Barcelona va veure amb bons ulls la iniciativa de Colau.

En canvi, un cop plantejades les primeres mesures que podrien obrir el debat, aquest es tanca als mitjans –amb sortoses excepcions– en favor d’una cobertura catastrofista que recorda la que va patir el primer intent d’aplicar una taxa a les pernoctacions durant el tripartit i que després CiU va aplicar sense pràcticament rebombori mediàtic.