Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’Informatiu territorial per al País Valencià de RTVE –de sis minuts de duració- va dedicar fins a dos minuts a informar de l’examen “d’idoneïtat i valenciania” que els nous senadors a proposta de Les corts han hagut de passar.

Fins a deus nous càrrecs electes van haver de sotmetre’s a la prova, establerta pel PP el 2009, alguns de tan noticiables com Pilar Lima, de Podem, que es convertirà en la primera senadora sorda de la història de la càmera alta espanyola.

Però l’Informatiu de RTVE només cita tres noms d’aquests: el socialista Joan Lerma i els popularistes Alberto Fabra i Rita Barberá. A les imatges, a més, només n’apareixen els dos darrers, que van haver de respondre a dures preguntes formulades per la diputada de Compromís Mireia Mollà. Els talls escollits per la cadena pública, però, només permeten veure les respostes de Fabra i Barberá, i no cap de les qüestions plantejades.

En realitat, tot el debat polític de la sessió queda reduït a dos al·legats d’autodefensa de Fabra i Barberá que eviten qüestions polítiques i se centren en la part més emotiva o anecdòtica.

La locució dels periodistes inclou, a més, dues errades importants. Només començar, el presentador assegura que els candidats passen l’examen “a proposta del PP”, quan en realitat aquesta prova –que no es fa altres autonomies- és obligatòria. També es refereix als diputats de Compromís com “l’oposició”, quan ara mateix formen part del Govern.

L’Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom) ha emès un comunicat on denúncia la “propaganda política del PP i greu manipulació” de RTVE i exigeix explicacions al Consell d’Administració de RTVE i al director d’informatius, Javier Gomar.

En aquest vídeo del servei audiovisual de Les Corts es pot veure completa la picabaralla entre Mireia Mollà i Rita Barberá.

Un Comentari

  1. Alor

    Crec que el vostre anàlisi no és del tot encertat, supose que és arrel del comunicat d’ACICOM, que conté errades. L’informatiu territorial té una primera edició a les 14h i dura mitja hora. En eixa edició crec que l’informació va ser prou més correcta i, al meu parer, les errades de la notícia en la segona edició corresponen més a una desencertada reedició de la notícia per escurçar-la que a una manipulació intencionada. Per cert, tot i que si que considere una errada no haver esmentat a Pilar Lima en eixa peça, en el informatiu del dia anterior sí van emetre un reportatge prou extens sobre ella i s’hauria de considerar.