Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

diario_mallorca20-7-15El Diario de Mallorca obre avui la seva portada amb una notícia alarmant: “Preocupació sanitària per l’arribada a l’illa de la ‘flakka’, una nova droga d’efectes devastadors”. Dos joves turistes britànics haurien estat ingressats divendres amb símptomes d’haver ingerit la perillosa substància, encara que això està per confirmar en un dels casos. La droga l’haurien adquirit a Magaluf a un traficant que tindria fins a un centenar de pastilles per vendre.

La notícia, així de primer moment difícilment justificaria una “alerta sanitària”: Dos pacients ingressats a l’hospital –i només un d’ells confirmat- un centenar de pastilles com a molt… Potser les autoritats sanitàries o policials farien bé de prendre mesures, però es justifica un titular alarmista –“arribada a l’illa de la ‘flakka’”, una droga tan misteriosa com extrema… o potser no– com el de Diario de Mallorca?

Doncs una recerca a l’hemeroteca podria fer pensar que ens trobem davant una serp d’estiu recurrent. Cada any –o gairebé- sembla que una nova droga d’efectes devastadors arriba a Mallorca i més concretament a Magaluf, indret que recull tots els ingredients per convertir el còctel en més explosiu.

UltimaHora2-7-14Encara que al final va ser el ‘mamading’ qui va guanyar l’interès del morbo periodístic, a principis d’estiu s’anunciava que la “droga caníbal” acabava d’arribar a Mallorca provocant “paranoia extrema, psicosi, agressivitat, instints suïcides i fins i tot mossegades”. Llavors s’alertava de “l’expansió mundial” de la nova droga i l’increment del seu consum als EUA de la mateixa manera que avui es fa amb la “flakka”. Menys ressò van tenir els desmentiments d’experts com l’associació Energy Control, que denunciaven l’ús sensacionalista dels suposats efectes de la droga, així com la barreja en notícies que no hi tenien cap relació.

El 2013 va ser l’any de la “pols d’àngel” la responsable dels morts per ‘balconing’ arran de la confiscació d’una sola partida d’aquesta substància a Calvià. El 2012 va ser la burundanga, o “droga de la voluntat” i considerada “un mite” pels experts en toxicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. I encara l’any anterior va centrar l’opinió mediàtica els “xarrups inhalats”, una pràctica promoguda en alguns bars fins que va ser prohibida per la conselleria de Salut, però que a pesar de limitar-se a casos molt particulars –van immobilitzar-se sis aparells en total- va servir per omplir els mitjans de continguts sensacionalistes els mitjans.

El descobriment de noves drogues que poden amenaçar la salut pública, però, no és exclusiu de l’estiu ni de Mallorca. El 2010 El Periódico alertava de la “penetració del ‘basuco’” a Barcelona abans fins i tot que aquest hagués estat detectat per les autoritats sanitàries i li dedicava una sèrie d’articles al tema, encara que poc després se sabia que segurament tot es devia a una confusió de termes. Cinc anys després, de fet, el ‘basuco’ és ja un perill oblidat de la mateixa manera que van oblidant-se altres “amenaces” com la burundanga, la “pols d’àngel” i la “droga caníbal”.

Un Comentari

  1. Núria

    Gràcies. Dóna gust llegir aquest article crític amb el fenomen ‘flakka’ i la resta d’alarmes mediàtiques estiuenques sense fonament.