Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una de les polèmiques que han dominat informativament l’agost balear ha estat el Pla de lluita contra l’explotació laboral endegat per la conselleria de Treball.

La cobertura general, però, s’ha centrat en el pla en si, les seves possibles conseqüències pels empresaris o l’economia illenca –que sovint es barreja de forma poc rigorosa- o les picabaralles polítiques d’aquest tipus de propostes. Els reportatges tractant d’esbrinar si les contundents declaracions del conseller implicat, Iago Negueruela, i altres actors sobre les alarmants xifres de precarietat i irregularitats en la contractació en el sector turístic illenc han brillat per la seva absència. Al màxim al que s’ha arribat és a reportatges com aquest a El País on almenys s’esmenta la qüestió, encara que sigui tangencialment.

L’altra cara de la moneda ha estat el director de l’edició balear de El Mundo, qui en una carta assegura –sense aportar dades- que els empresaris que violen la llei, o com a mínim la forcen, són «una minoria» i que parlar d’explotació laboral és «estigmatitzar» el sector. El diari ha estat incapaç d’intentar oferir una radiografia del problema però en canvi ha publicat articles en què simplement es lloen les xifres ofertes per la patronal sense cap veu crítica. Un tractament molt diferent del que reben les denúncies de precarietat laboral al sector.

Ha hagut de venir el canal alemany ZDF per tal que pugui veure’s quina és la realitat laboral a bona part del sector turístic illenc, amb jornades maratonianes, hores extres impagades, irregularitats i il·legalitats en les contractacions i psicofàrmacs per combatre l’estrès.

DiariodeMallorca1-9-15La resposta a aquestes denúncies ha estat de nou el silenci. Només algun comentari en opinió o en petits mitjans digitals han recordat el dit a la nafra de ZDF. En altres ocasions, les mencions a Mallorca en grans mitjans alemanys o anglesos ha omplert portades i editorials. Ahir, però, Diario de Mallorca, avançava en portada les queixes del sector hoteler pel que consideren que és una  «criminalització».