Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Tot i que estava prevista per avui, l’excarceració de José Luis Elkoro va avançar-se unes hores i va fer-se efectiva ahir a la tarda, tal com informa el portal d’EITB.

Elkoro va ser detingut el juliol de 1998 després de la clausura del diari Egin i la ràdio del mateix nom per ordre del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón. Ell era el màxim responsable d’Orain, l’empresa editora d’ambdós mitjans. Després de diverses entrades i sortides de la presó, finalment va ser condemnat per pertinença a ETA gràcies a la doctrina jurídica que la mera coincidència ideològica amb el grup armat n’implicava un delicte d’integració. A partir del 2010 i degut al seu estat de salut i avançada edat va passar a un grau de presó atenuada però no va ser fins ahir, amb 80 anys, que va ser definitivament alliberat.

Elkoro és un dels darrers presos del macrosumari 18/98, en el qual Garzón va acusar nombroses empreses, entitats culturals, activistes socials i mitjans de comunicació de formar «l’entramat d’ETA». Encara queden en presó per aquella causa l’exdirector d’Egin, Jabier Salutregi, únic director de diari empresonat a la Unió Europea, i els també directius d’Orain Jexux Mari Zalakain i Carlos Trenor. El primer té data d’excarceració per al 20 d’octubre, mentre que Zalakain ho farà el 20 de setembre i Trenor no recuperarà la llibertat fins 2017.

Mèdia.cat va entrevistar l’exsubdirectora d’Egin, Teresa Toda, poc després de ser alliberada després de sis anys de presó.

La situació dels periodistes i directiu d’Egin empresonats de fa anys ha restat oblidada per al gruix de la professió arreu de l’Estat espanyol i ni tan sols les amenaces que suposen per als informadors les noves mesures legals com l’anomenada «Llei Mordassa» han aconseguit obrir el debat.

Algunes excepcions recents són aquest reportatge al digital ViceNews, en el que el diputat del PP Borja Sémper addueix com a argument per justificar l’empresonament de periodistes que alguns titulars d’Egin «sintonitzaven» amb l’ideari d’ETA. També Jordi Creus li va dedicar una columna a El Punt Avui aquest estiu.

La fi de l’activitat armada d’ETA, però, no ha suposat la fi de l’assetjament als periodistes bascos. Iraitz Salegi va ser encausada per un delicte d’apologia del terrorisme per haver cobert un aplec juvenil per al portal Topatu.info. Finalment va ser absolta el passat 29 de juny.