Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

«Ha estat una llàstima, ens ha anat per molt poc» explica a Mèdia.cat una font del Comitè Professional de BTV. Fa referència al pla de cobertura de la propera campanya electoral catalana prescindint dels blocs electorals que marca la llei.

Aquest pla de seguiment «basat en criteris professionals i de respecte al pluralisme polític i social, així com a la igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa, tal com estableix l’article 66.1 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG)» -segons explicava el Comitè Professional en un comunicat- havia estat consensuat per la plantilla, el director de la televisió, Sergi Vicente, i la redacció d’informatius. També van rebre el suport d’altres institucions externes, com el Síndic de Greuges o el Col·legi de Periodistes.

El Consell http://www.media.cat/2015/09/09/mes-enlla-dels-titulars/d’Administració –òrgan municipal independent responsable final de BTV- havia donat el vist-i-plau de la proposta amb una condició: que tots els grups amb representació parlamentària donessin suport a la mesura i es comprometessin a no impugnar-lo davant la Junta Electoral. Al final, però, dels set grups amb representació municipal han estat quatre els que s’hi han posicionat a favor: PSC, CSQEP, Ciutadans i CUP. En canvi el PP i UDC s’hi han oposat -aquest darrer fora de termini, ja que en un primer moment no van respondre-, mentre Junts pel Sí no s’ha pronunciat en ferm, però havia condicionat el seu suport al pla de cobertura a l’aval de la resta de grups. Pel que el pla de cobertura ha estat bloquejat a última hora.

Des del Comitè Professional s’ha fet públic un comunicat on lamenten el vet de les tres formacions, que al seu parer demostra «la classe política no està preparada per afrontar una campanya sota criteris periodístics». També anuncien noves protestes contra els blocs durant la cobertura dels actes electorals i que seguiran «lluitant perquè aquesta no sigui una oportunitat perduda i el pas que s’ha fet fins ara serveixi per acabar abolint els blocs».

Altres televisions locals com les de Badalona o Mataró si podran treballar seguint criteris professionals durant aquesta campanya electoral. La revolta dels mitjans municipals contra aquest tipus de cotilles legals va començar durant els darrers comicis locals, quan diferents plens consistorials –com Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Mataró o Sant Vicenç dels Horts- van aprovar prescindir dels blocs en els mitjans públics, confiant en la tasca professional dels periodistes. Durant la campanya autonòmica andalusa d’unes setmanes abans la Junta Electoral Central va fallar en favor d’un recurs presentat per Podemos i UpyD considerant que hi havia «dades objectives» que justificaven la cobertura d’aquestes formacions als mitjans públics a pesar de ser, en aquell moment, extraparlamentaris.