Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Junta Electoral Central (JEC) va esmenar la Junta Electoral Provincial de Barcelona en considerar que la retransmissió de la manifestació independentista de la Diada era un acte electoral i que, per tant, els partits que no hi havien participat havien de ser compensats amb una cobertura informativa similar en temps i horari. La intromissió arriba al nivell de detallar fins i tot quin tipus de cobertura havia de ser en rebutjar les entrevistes proposades per TV3 i declinades per PSC, PP i Ciutadans.

Aquests fet podria haver-se llegit com un atac la llibertat informativa i haver haver generat un escàndol i titulars de l’estil «els jutges madrilenys imposen la programació a TV3», però aquesta no ha estat la reacció mediàtica majoritària. El País, per exemple, titula «La Junta Electoral dóna una altra garrotada a TV3 per la informació de la Diada». Altres actors mediàtics i polítics han aplaudit directament la mesura de la JEC.

Els mateixos actors que precisament van desfermar una «tempesta» després que el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) anunciés que inclouria tres canals d’abast estatal –TVE, Antena 3 i TeleCinco- en el seu informe sobre la pluralitat de les informacions durant la campanya electoral. A pesar que s’havia especificat que l’informe del CAC no tenia cap conseqüència executiva –precisament per la manca de competències sobre els mitjans que no emeten des de Catalunya, la televisió d’Atresmedia va cobrir la notícia assegurant que estaven «sotmesos a vigilància». A la peça informativa també s’incloïen inexactituds i mentides com que aquesta «és una mesura insòlita» –quan el CAC ja ha inclòs mitjans estatals en informes anteriors- o que «mai ha qüestionat el sobiranisme dels mitjans catalans».

Un dels darrers informes del CAC amb més repercussió mediàtica va se, precisament, una crítica a TV3 per no haver realitzat un debat sobre les eleccions només amb entitats i partits sobiranistes. Llavors la notícia va ser coberta amb normalitat i posant l’accent en les mancances de TV3 i no en el «control» del CAC cap als mitjans.

Altaveus i silenciaments

Una situació similar s’ha produït quan es tractava d’informar sobre les posicions d’entitats professionals sobre TV3. Un comunicat al blog de la secció sindical a TV3 del Sindicat de Periodistes de Catalunya sobre el biaix de les informacions de la cadena pública entorn la Diada de 2014 va rebre un inesperat ressò mediàtic i va ser notícia en tot tipus de mitjans.

En comparació, el comunicat del Col·legi de Periodistes de Catalunya rebutjant les imposicions de la Junta Electoral a la cobertura de l’11 de setembre d’enguany ha passat totalment desapercebut i a penes ha estat recollit a cap mitjà.