La directora general de Política Lingüística de les Balears, Marta Fuxà, va anunciar ahir que IB3 tornarà a emprar el llibre d’estil de la UIB després que el seu director, Josep Maria Codony, s’hi hagi compromès després d’una reunió a tres bandes a la que també hi ha participat la universitat. Aquest llibre d’estil opta per un català estàndard “adequat a la formalitat dels espais informatius dels mitjans de comunicació”. Això inclou utilitzar l’article literari enlloc del salat, propi de les modalitats lingüístiques balears.

Amb aquesta decisió es posa punt i final a polèmica generada per l’anterior Govern de José Ramón Bauzá, quan va nomenar  Maria Antònia Lladó com a responsable de l’àrea lingüística de la ràdiotelevisió pública balear. Lladó va imposar un nou llibre d’estil que “afavoria les modalitats illenques del català” inclosos nombrosos col·loquialismes i barbarismes –fatxada per façana- i expressions en complet desús o sense sentit. Encara que el centre de la polèmica va ser l’obligació dels periodistes d’esports o meteorològics a utilitzar l’article salat Aquesta mesura va topar amb l’oposició de bona part de la redacció d’IB3 i el criteri dels lingüistes. Va ser precisament la dificultat de trobar lingüistes que avalessin les tesis de Lladó un dels principals motius pels quals va endarrerir-se aquest pla i, de fet, mai va arribar a aplicar-se totalment.

La dimissió de Lladó el 30 de juny va obrir la porta a la reconducció del conflicte i ahir va anunciar-se la disposició de Codony –el mateix director d’IB3 que va impulsar el canvi de criteri- a recuperar el llibre d’estil elaborat per la UIB el 2009.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019