Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Són nombrosos els editorials i destacats articles d’opinió de la capçalera de Prisa en els quals s’ha blasmat contra el “dret a decidir” per diferents motius. Aquesta defensa de la legalitat per davant de les urnes –per explicar-ho molt resumida i imperfectament- ha arribat també al dia a dia de la redacció, amb la indignació de la plantilla del diari.

Segons informa el digital InfoLibre, el flamant director del rotatiu, Antonio Caño, nomenat el maig passat, s’ha negat a passar el cens de la plantilla al Comitè de Redacció per tal d’evitar que organitzessin una consulta sobre la seva gestió. Sempre segons aquest digital, el director nega que el Comitè tingui capacitat per convocar una consulta, mentre que aquests invoquen a l’esperit de l’Estatut de la Redacció que a l’article 16 l’autoritza a realitzar almenys una assemblea semestral. Si aquesta vegada s’ha preferit optar per les urnes en lloc de l’assemblea, és per eludir “l’ambient de malestar i por que impera a la redacció”. A més des del Comitè es considera que Caño hauria de ser el primer interessant a conèixer “l’estat d’ànim” dels treballadors després d’assegurar que les crítiques a la seva gestió són “minoritàries”.

Una situació i uns arguments, a banda i banda, dels que se’n poden extreure molts paral·lelismes amb la situació política catalana.

Dimissions i marxes

El malestar dins la redacció, però, sí que ha tingut una altra expressió: durant el mes de setembre han marxat quatres històrics periodistes del diari Manuel Altozano, Rafael Méndez, Álvaro de Cózar i José Manuel Romero. Encara que cap d’ells ha confirmat públicament els motius per la seva dimissió, com a mínim els dos primers ho han fet poc després de tenir un fort enfrontament amb Caño.

El 14 de juliol van publicar un article d’investigació on explicaven la capacitat que té la Vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per intervenir en interessos relacionats amb Telefónica, empresa on treballa el seu marit. La notícia va ser publicada en paper i en una primera versió digital amb el titular “Justícia permet a Santamaría tractar assumptes de Telefónica, on treballa el seu marit”. L’endemà al matí, però, la versió digital va aparèixer amb un nou titular que es manté fins avui: “Santamaría s’absté en els assumptes de Telefónica a pesar de no estar-hi obligada”. Ambdós redactors van decidir retirar la seva signatura del text per mostrar el seu desacord.

No és el primer cop que El País amaga o manipula notícies perjudicials per Telefónica o bé, directament, en fa publicitat encoberta, encara que fins ara aquestes pràctiques se centraven en la secció d’economia. L’empresa és una de les accionistes de referència de Prisa.