Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va produir-se un dels fets més escandalosos i tristos en relació a la llibertat de premsa de les darreres dècades, quan la Junta Electoral Central va obligar a TV3 a retransmetre més de tres hores hores de mítings dels partits contraris a la independència en entendre que el canal els havia de compensar per la retransmissió de la manifestació de la Diada, comptabilitzada com a acte electoral.

La valoració no és de Mèdia.cat, sinó d’institucions com el Col·legi de Periodistes, el Sindicat de Periodistes de Catalunya o el Comitè Professional de TV3, que han emès comunicats molt durs en contra de la mesura. Altres vegades, aquests mateixos col·lectius han criticat el que consideraven un ús de TV3 en favor de la causa sobiranista. I, per cert, les seves opinions han tingut molt més ressò llavors que ara.

A aquest silenci davant la greu intervenció d’un mitjà de comunicació s’hi han sumat els dos diaris impresos més venuts a Catalunya.

Ni El Periódico ni La Vanguardia s’han posicionat sobre el tema i a penes s’hi poden trobar referències ni en la cobertura de la campanya, ni en la de la graella televisiva ni en les pàgines d’opinió. Tampoc s’hi han posicionat editorialment

La capçalera del Grupo Z va fer-se ressò de la polèmica mentre hi van haver pronunciaments de les parts afectades, però a partir del 18 va deixar el tema i ni ahir ni avui han publicat cap referència a l’anomalia. A més, en recollir una intervenció del candidat de la CUP, Antonio Baños, titllant la decisió de la JEC com «retrat de l’essència demofòbica de l’Estat» i donant suport a una possible desobediència als treballadors de la CCMA és titulat pel diari: «Antonio Baños creu que Artur Mas no hauria d’haver fet el discurs institucional de la Diada en campanya».

Pel que fa al rotatiu del Grupo Godó, la seva cobertura no ha estat massa millor. D’entre tots els seus opinadors, només Màrius Serra va criticar ahir durament la decisió de la JEC. A la part informativa, l’única referència és la polèmica entre Catalunya Sí Que es Pot i TV3. Aquesta ha vingut motivada per la renúncia parcial de la candidatura d’esquerres als seus minuts compensatoris –l’única formació que ho va fer totalment va ser Unió- que havien de ser substituïts per la retransmissió dels parlaments de diferents lluites socials que es van fer al seu míting central. Per una qüestió de minutatge –CSQEP tenia dret a més temps que els representants socials convidats- TV3 va emetre una part de la intervenció del candidat Lluís Rabell, pel que hauria incomplert el tracte al que havia arribat amb la coalició.

Per comparar-ho amb un altre cas recent: quan el CAC va anunciar que inclouria diferents televisions estatals en els seu informe del 27S, La Vanguardia va publicar una peça titulada «El CAC ‘vigilarà’ les televisions estatals».

Per altre banda, l’audiència mitjana de TV3 durant les hores que va estar intervinguda no va arribar al 2% del share.