Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquesta campanya electoral quedarà a la memòria per la seva tensió i l’ús constant d’un discurs dissenyat per generar por en la població i així condicionar el seu vot, d’una forma només vista recentment a Europa en els referèndums escocès i grec. A més, els agents implicats en la campanya han anat molt més enllà dels partits polítics i banquers, bisbes o mandataris internacionals han intervingut en les eleccions catalanes.

Moltes de les amenaces proferides per diferents institucions s’han descobert com a inviables o han estat desmuntades en pocs dies –o inclús hores-, però la cobertura mediàtica no ha estat la mateixa si es tractava de propagar la mentida o de difondre la seva rectificació.

Analitzem aquí alguns exemples d’aquest desequilibri informatiu que pot dificultar a amplis sectors de l’electorat tenir una suficient visió de conjunt a l’hora de decidir el sentit del seu vot:

LaVanguardia19-9-151. Marxa dels bancs: El 19 de setembre La Vanguardia dedicava la portada a un comunicat de les dues principals patronals bancàries contrari a la independència. En un dels subtítols es llegia: “Avisa d’una possible marxa d’entitats financeres”. El mateix dia va dedicar un editorial al tema i nombroses peces informatives durant els dos dies següents. Quatre dies després el BBVA rectificava formalment aquesta informació però el diari s’ha limitat a publicar un teletip d’agència i mai no ho ha destacat en portada ni ha reconegut l’error.

 

 

PeriodicoCatalunya22-9-152. Corralito: El 21 de setembre, el governador del Banc d’Espanya, Luís Maria Linde, avisava que una Catalunya independent podia patir problemes de liquiditat i arribar a un corralito, o sigui la limitació de treure diners en efectiu dels bancs, tal com va passar a Argentina el 2001. L’endemà El Periódico li dedicava el titular principal de portada i fins a cinc peces dedicades al tema: des d’explicar què és un corralito a les declaracions de diferents candidats admetent aquesta opció, a vegades fins i tot de forma bastant forçada.

En canvi, la marxa enrere del mateix Linde, assegurant que aquest corralito és “altament improbable, quasi impossible” -només dos dies més tard- mai ha arribat a la portada del diari ni ha provocat cap més peça que l’estrictament dedicada a informar de les declaracions.

LVrequadre rajoy3. Pèrdua de la nacionalitat i ridícul de Rajoy: L’admissió per part del President del Govern espanyol que no tenia idea de legislació en matèria de nacionalitat i que tots els discursos alarmistes en aquest sentit podrien ser paper mullat – a pesar que aquest ha estat un dels arguments centrals de la campanya- només va arribar a la portada de dos diaris: El Punt Avui i l’Ara. Vilaweb va fer un recull del silenciament de diferents mitjans espanyols del tema mentre que la pàgina de La Vanguardia on limitava la informació a un petit requadre va córrer prou per les xarxes.

 

 

ABC23-9-154. La carta de Juncker sobre Catalunya i la Unió Europea: Ahir ABC dedicava tota la seva portada a explicar que “Europa adverteix per escrit que el Parlament català no pot declarar la independència”. Un dels seus opinadors estrella, Salvador Sostres, s’esplaiava a configurar la seva pròpia tesi d’acord amb aquest document. La carta, però, havia estat manipulada i Jean-Claude Junker mai va escriure el que la traducció al castellà assegurava, però ABC es limita a informar-ne mitjançant un teletip, l’entradeta del qual comença amb un “Sembla que el president de la Comissió Europea va dir…”.

 

LasProvincias23-9-155. L’oració de Cañizares i el paper de l’Església: La crida de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, a resar per “Espanya i la seva unitat” va arribar a la portada de Las Provincias. En canvi el diari no ha informat de la posició dels bisbes catalans i només a la web pot trobar-se un teletip d’Europa Press explicant les diferents posicions sota el títol “Divisió a l’Església davant el 27S”. El titular original -encara visible a la URL de la notícia era “El bisbe de Solsona demana que repiquin les campanes aquest diumenge”.