Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La polèmica de les banderes a l’Ajuntament de Barcelona ràpidament va saltar de la plaça de Sant Jaume a Twitter, on molts internautes van utilitzar les etiquetes #PisarelloDimisión i #sacatussuciasmanosdemibanderapisarello per criticar el Tinent d’Alcalde barceloní Gerardo Pisarello, sovint amb amenaces i insults racistes i xenòfobs. Al·lusions a la seva nacionalitat, demandes d’expulsió o expressions com “mort de gana” o “sudaca” van omplir la xarxa social. Però n’hi va haver molts més. Un linxament en el qual també van participar càrrecs públics com l’eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta o el regidor del PP a Santa Coloma de Cervelló.

Però no tots els mitjans s’han indignat per aquesta explosió de xenofòbia. A diferència d’altres ocasions, pocs grans mitjans han fet menció específica a la batalla de piulades en favor i en contra del regidor –#OrgullPisarello també va esdevenir tendència- i ha preferit passar-hi de puntetes, tot i la rellevància política d’alguns dels seus participants. Però fins i tot els que han optat per publicar peces centrades en la qüestió, la majoria digitals, han optat per obviar, quan no tapar, l’actitud racista d’alguns dels participants en un dels bàndols en pugna.

Com era previsible, els articles més durs provenen de la premsa de dretes de Madrid, com La Gaceta que sense avergonyir-se publica només la meitat de la història amb un “Les xarxes socials carreguen contra Pisarello”, però també digitals de Barcelona com Economia Digital fan la mateixa lectura exacta: “Twitter demana la dimissió de Gerardo Pisarello”. Cap referència a les piulades de suport ni als insults racistes, que en el cas del segon exemple queden reduïts a “comentaris recordant la seva nacionalitat argentina”. Tot i que més matisat, ElDiario.es també opta per rebaixar el to de la batalla dialèctica i obviar els insults i amenaces.

Altres diaris –a banda dels que tenen una línia editorial sobiranista-, com La Vanguardia, sí que han recordat que “entre els comentaris nacionalistes espanyols es trobaven insults i atacs xenòfobs, pel seu origen argentí”.

Anàlisi a banda necessitarien els mitjans amb una línia editorial sobiranista, que sí que han destacat –i sovint titulat així- els insults racistes contra Pisarello.

 

Actualització (26/9/15): Posteriorment a la publicació d’aquesta anàlisi, Catalunya plural -mitjà afiliat a ElDiario.es- ha publicat aquest article on denuncia de forma explícita i sense embuts dels atacs racistes contra el regidor Gerardo pisarello.