Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

ABC va publicar dos dies abans de les eleccions un article on s’explicava l’espectacular augment del vot per correu, el que augurava, segons el diari, un increment “del vot no nacionalista”. Segons “fonts crítiques” que el periodista no es molesta en identificar, l’elecció de la data electoral va fer-se pensant en el pont de La Mercè per a milions d’electors de l’àrea metropolitana de Barcelona, principal feu del vot unionista. Al text no s’està d’assegurar que aquest augment del vot per correu “trastoca els plans de Mas”.

Els dos últims paràgrafs de la notícia estan dedicats a la participació dels catalans residents a l’estranger. Aquí, però, canvia el to del text i de l’alegria per l’augment de la participació passa a la desconfiança: “El vot dels catalans residents a l’estranger és objecte del desig dels independentistes. Perquè se’ls creu més alineats amb les tesis nacionalistes”. Així, les queixes de la Generalitat per les dificultats per exercir el vot des de l’estranger ja no són una demanda democràtica, sinó una estratègia que “no va tenir sort” amb la Junta Electoral Central.

De fet l’article xifra en 23.500 els catalans que han demanat votar des de l’estranger –“un 11,75% dels votants potencials”- ignorant a la peça que, precisament, aquestes dificultats són les que han impedit a més electors registrar-se.

L’endemà ABC complementaria la informació amb una nova peça on s’explica que només un 11% dels residents a l’estranger han exercit el seu dret a vot. L’article repeteix diverses vegades que és un col·lectiu “tradicionalment abstencionista”, però tot i així el lector pot sorprendre’l que la participació no pari de baixar des de 2006: 22.658 persones llavors, 17.435 el 2010 i 10.557 el 2012, just quan més augmentava la participació en l’interior i quan més creixia la comunitat catalana emigrada –l’article evita donar els percentatges que permetrien visualitzar fins a quin punt ha caigut la participació.

Finalment al tercer paràgraf explica que “una de les raons” d’aquest canvi del comportament electoral és “els canvis administratius instaurats en els últims anys” i que a nombrosos països no havia arribat encara la documentació per poder votar quan el termini per fer-ho s’havia tancat. Així que tot seguit el diari calma els seus lectors i explica que “el comportament electoral dels catalans a l’exterior acostuma a inclinar-se en favor de les llistes sobiranistes”. El 2012, rebla, la suma de CiU, ERC i CUP va quedar 10,28 punts per sobre de la seva mitjana total.

Després, el diari, ja no ha tornat a publicar cap altra notícia relacionada amb el tema.