Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Busqueu les set diferències entre TV3 i BTV. Difícil, oi? Sobretot en cas de ser lleidatà o lleidatana. BTV és la televisió municipal de Barcelona i TV3, oficiosament, la televisió autonòmica de Catalunya. Segons el meu parer, la Generalitat de Catalunya és un nom massa ampli per a una administració les mires de la qual no sobrepassen les fronteres del Barcelonès. Això mateix podríem dir de TV3 o, amb major concreció, de TVC, un compendi de canals televisius que paguem tots plegats però que disposen d’un retorn limitat tan sols a les comarques veïnes de la ciutat comtal. Malauradament, si volem informar-nos de l’actualitat lleidatana a través del nostre aparell de televisió no ens queda més remei que sintonitzar Lleida TV, per molt que em dolgui consumir informació desdibuixada, alhora que disbauxada, producte dels acords econòmics i, al seu torn, pactes de no agressió entre aquest canal i l’Ajuntament de Lleida.

Jo confesso: no miro TV3. És una televisió massa clàssica, seriosa, àdhuc academicista, amb més seny que rauxa. I això m’avorreix fins a l’extenuació. Tinc la sensació que els programes de TV3 no estan pensats per agradar al públic, sinó per agradar-se a si mateixos. Ara bé, per damunt de tots els mals hi ha el tuf centralista que emanen els seus telenotícies, en els quals de cap manera no m’hi puc sentir representat.

Lleida -com Tarragona o Girona- disposa d’una presència escassa -i nefasta- en els espais informatius de TV3 -o BTV?-, que prefereix entendre una Catalunya que comença i acaba a Barcelona que no pas una Catalunya que conflueix a Barcelona. Fins i tot la seva ficció ens han menystingut, amb una sola sèrie centrada a Lleida que, tanmateix, ridiculitzava la nostra forma de parlar.

De la mateixa manera que entenc, comparteixo i defenso com a pròpies les crítiques nacionalistes cap a un Estat centralista que ens manté inerts en l’oblit, també entendreu i compartireu les meves crítiques provincials -o comarcals- cap a una televisió centralista que tan sols ens recorda en les desgràcies, a més, tard i malament, com vam poder comprovar en el tractament de la notícia sobre l’agressió de cinc persones amb un ganivet a la capital del Segrià ara fa uns mesos.

Assumeixo que criticar TV3 fa de mal català, i més avui, que molts s’entesten a dividir-nos entre bons i mals catalans, però potser la meva prioritat principal passa per ser simplement un bon lleidatà. De fet, en ocasions somio que Catalunya s’independitza i que Lleida en queda al marge, convertint-se en una rèmora per al progrés català, representat pel cosmopolitisme barceloní. Però només és un malson. O, tal vegada, una mala sèrie de TV3.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.

Un Comentari

  1. Domènec

    Totalment d’acord i en futbol i bàsquet només parlen de Barça i Madrid, una vergonya i un menyspreu als catalans. BTV els hi dóna vàries voltes en qüalitat .