Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Si l’octubre de 2013 ja denunciàvem les amenaces de mort al fotoperiodista Jordi Borràs per part de l’extrema dreta, avui toca tornar-hi. Ha estat en el marc de la celebració del 12 d’octubre que el vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, ha demanat als assistents a l’acte de Montjuïc que agredissin el fotoperiodista si el veien.

L’extrema dreta amenaça Borràs perquè considera que és el culpable d’haver perdut en un enfrontament amb antifeixistes al barri barceloní de la Bordeta el passat 12 d’octubre.

Ràpidament, mitjans de comunicació, periodistes, ciutadans i col·lectius diversos –com el Grup de Periodistes Ramon Barnils, editor de Mèdia.cat- van solidaritzar-se amb Borràs i van condemnar les amenaces. Ara, octubre de 2015, hi tornarem.

Però, per què molesta tant la seva feina? Ho expliquem en sis fotografies:

1.Concentració unionista del 12 d’octubre del 2013: Jordi Borràs és un dels fotògrafs que documenta la presència de l’extrema dreta a la plaça Catalunya. Per aquesta tasca rep insults per part d’alguns assistents que prefereixen atacar el missatger abans que assumir la realitat. Les fotografies d’aquesta concentració, i d’altres, es troben recollides en el llibre ‘Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya‘.

 

 

 

2.Manifestació constitucionalista el 6 de desembre de 2012: Nació Digital és un dels pocs diaris que denuncia la infiltració de neonazis en un acte que, en principi, reivindica la vigència de la Constitució de 1978, gràcies a una fotografia seva.

 

 

 

 

3.Concentració unionista del 12 d’octubre del 2012: S’identifica un membre de l’organització de l’acte com a militant falangista en comparar les imatges del dia amb les de la concentració que aquest partit ultra havia convocat a Arenys en motiu de la consulta per la independència de 2009, també coberta per Borràs.

 

 

 

4.Celebració de la victòria espanyola a l’Eurocopa del 2012 a Barcelona: Borràs enregistra una agressió racista a la plaça Espanya i després la posterior identificació dels agressors per part dels Mossos d’Esquadra que, inexplicablement, els deixen lliures. Un article posterior a Nació Digital amb les seves fotografies és clau per a la posterior detenció dels ultres.

 

 

 

5.Vaga general del 29 de març de 2012: Una fotografia de Borràs d’Angelo Cilia ferit per una bala de goma és censurada per Facebook, acció que la converteix en viral i una de les icones de la jornada. Avui el fotògraf és testimoni del futur judici que pot condemnar els Mossos d’Esquadra que haurien disparat el projectil.

 

 

 

6.Protestes estudiantils contra el Pla Bolonya al 2008: Documenta unes càrregues policials que van ser especialment virulentes. La seva feina li ha valgut ser cridat com a testimoni en un judici sobre l’actuació policial.