Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb motiu de la Festa Nacional espanyola, ahir RTVE va oferir una programació especial marcada per altes dosis de difusió nacionalista. Una elecció que ha passat, a priori, sense cap debat ni veus crítiques que posin en dubte si això que fa la televisió pública espanyola és adoctrinament o, al contrari, és el que toca en una televisió nacional normal.

A continuació resumim aquesta programació:

1. Durant tot el dia, tots els canals de TVE van mantenir en pantalla una bandera d’Espanya i l’etiqueta #12octFiestaNacional.

2. Tant La 1, el Canal 24 Horas i TVE Internacional van retransmetre en directe la desfilada militar organitzada al centre de Madrid. Prèviament a l’acte es va emetre una entrevista al ministre de Defensa, Pedro Morenés.

3. El Telediario se centra, de nou –més de deu minuts-, en la desfilada i altres actes institucionals de la Diada. En la informació relativa a Catalunya es normalitza i s’amaga la presència de l’extrema dreta en la manifestació en favor de la unitat d’Espanya en la que participen dirigents del PP com Xavier Garcia Albiol. També s’esmenten de forma descontextualitzada les dues piulades de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el batlle de Cadis, José María González, Kichi, rebutjant la celebració del 12 d’octubre per considerar-la que glorifica un genocidi. En cap cas s’informa sobre les celebracions del 12-O a Amèrica Llatina, on el to crític amb la data ha anat creixent durant els darrers anys.

4. La tarda queda ocupada per dues pel·lícules sense connotacions polítiques i després s’emet un partit de la selecció espanyola de futbol, si bé aquest és un fet totalment casual, car es tracta d’un partit regular per a la classificació de l’Eurocopa.

5. A la nit torna la programació “patriòtica”: Sisè capítol de la sèrie Carlos Rey Emperador. Aquesta producció de TVE s’emmarca en una tendència recent de l’ens públic de produir ficció molt relacionada amb la història espanyola, sobretot de les èpoques que s’identifiquen amb el “moment fundacional” espanyol. Així, l’actual sèrie sobre Carles I segueix a Isabel, centrada en els Reis Catòlics, o El Ministerio del tiempo.

6. Després de la ficció s’emeten dos documentals: El mundo de Carlos V i Especial FAS, un reportatge que segons la mateixa TVE “rememora les millors històries personals i les accions més espectaculars de les Forces Armades. L’espai fa un homenatge a aquestes coincidint amb el 12 d’Octubre, dia de la Festa Nacional”.