Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 9 d’octubre la Fundació Bancària La Caixa va anunciar el fitxatge de Jordi Portabella com a nou director de la seva àrea de recerca i coneixement. Qui havia estat diputat per ERC del Parlament de Catalunya durant set anys i regidor a Barcelona durant 16 –i bona part d’ells Tinent d’Alcalde- entrava a treballar per a la principal entitat financera del país.

El comunicat va enviar-se el divendres a la tarda d’un cap de setmana llarg –el dilluns era oficialment festiu- i segurament això ha contribuït a reduir l’impacte informatiu de la notícia, però tot i així, i amb l’actual sensibilitat ciutadana vers les anomenades “portes giratòries” el tema no mereixia una investigació a fons de les passades actuacions polítiques de Portabella per tal de determinar si hi ha algun risc de pagament de favors?

Doncs cap mitjà ho ha trobat rellevant. Els diaris impresos a Barcelona –sense diferències entre línies ideològiques- ho han cobert amb un bre, sense signar, i que es limita a reproduir o resumir el comunicat oficial. Aquí teniu els exemples de La Vanguardia, El Periódico o El Punt Avui. L’Ara ni tan sols ho té al web, encara que sí que ho va publicar en paper. En el cas del diari del Grup Godó, la notícia està datada l’11 d’octubre, dos dies després de fer-se pública.

En aquest cas, tampoc la premsa digital ha marcat una diferència massa notable amb alguna excepció, com un article d’Andreu Barnils a Vilaweb, que si bé qüestiona el nomenament no l’enfoca com un possible cas de portes giratòries.

Però si algú té temptacions que tot plegat és una conspiració de la “premsa subvencionada pel sobiranisme”, aquí va un altre exemple: ahir mateix es feia públic que Yolanda Barcina, expresidenta de Navarra i implicada de ple en l‘escàndol de les dietes de Caixa de Navarra, havia estat contractada per Telefónica. Barcina serà a partir d’ara consellera independent de la nova Distribuïdora de Televisió Digital, que forma part de Telefónica Contenidos, amb un sou aproximat de 120.000 euros anuals.

Aquesta informació encara ha tingut menys ressò a la premsa barcelonina. Dels diaris impresos, només La Vanguardia se n’ha fet ressò publicant un teletip asèptic on no hi ha cap referència als escàndols.