Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

revistamiaDurant la darrera setmana pràcticament tots els mitjans han publicat articles o reportatges relacionats amb el càncer de mama, en bona part gràcies a la intensa mobilització que ha situat una malaltia abans considerada vergonyant en primera línia de l’atenció mediàtica.

Però no tot el material publicat respecta el rigor i seriositat que mereix un tema tan sensible. Un exemple és el que ha ofert la revista Mía –amb 280.000 lectores setmanals, la majoria dones- amb un reportatge titulat “Alternatives a la quimioteràpia”. El text –no disponible en web- defensa l’acupuntura, el reiki, l’homeopatia o la moxibustió entre altres pràctiques que no compten amb cap aval científic per curar el càncer sense els greus efectes secundaris de la quimioteràpia. I per a fer-ho cita una investigació de l’Organització Europea per a la Investigació i el Tractament del Càncer segons la qual, en els casos més precoços de càncer, podria evitar-se la quimioteràpia en favor de “pràctiques alternatives”. Una mala interpretació de les conclusions de l’estudi, que en cap moment es refereix a les pràctiques que cita, sinó a altres avalades científicament, tal com explica el blog de difusió científica Magonia.

Davant l’onada de protestes que Mía va rebre al seu mur de Facebook i a altres xarxes socials, la revista va decidir publicar una nota de rectificació. En un primer moment aquesta “lamentava la confusió” generada per l’article, ja que “en cap cas [Mía] subscriu que s’hagi de renunciar a la quimioteràpia”. A més assegurava que l’article havia estat revisat per “metges especialistes”, encara que en cap cas se citaven, ja que totes les fonts eren practicants de teràpies alternatives.

Aquesta resposta encara va enfurismar més als internautes i alguns d’aquesta van acusar la revista de dubtar de “la seva capacitat lectora”.

Finalment, al web de la revista han publicat un nou aclariment amb certes dosis d’autocrítica: “Us hem escoltat” comença el text. Encara que aquesta és molt limitada a una promesa d’un reportatge amb un nou enfocament per al proper número i un reconeixement que “ens va faltar diferenciar” entre teràpies “alternatives” i “complementàries” –el punt que en la primera nota explicativa atribuïen a la confusió dels lectors. Tot i això, en aquest text –en què sí que s’especifica que la quimioteràpia és l’únic tractament eficaç contra el càncer- se cita a l’oncòleg Pedro Pérez Segura defensant el reiki i l’acupuntura com ajudes contra efectes secundaris com el dolor, un punt que tampoc ha agradat als detractors d’aquestes pràctiques.